Tomanovića smjenjuju jer nije sjedio kući?

Prema Zakonu o Vojsci, ministar predlaže Savjetu za odbranu i bezbjednost unapređivanje, postavljenje i razrješenje oficira, u koje po činu spada i kapetan bojnog broda
38086 pregleda 40 komentar(a)
Tomanović, Foto: Vlada Crne Gore
Tomanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.03.2020. 08:41h

Ministar odbrane Predrag Bošković iniciraće smjenu Veska Tomanovića, komandanta Mornarice Vojske Crne Gore - jer se nije pridržavao obaveznih mjera o samoizolaciji.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno iz Ministarstva odbrane, nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija kapetana bojnog broda kako trguje u jednoj barskoj prodavnici, iako je njegovo ime među onima koji se moraju pridržavati samoizolacije zbog prevencije od širenja koronavirusa.

Prema Zakonu o Vojsci, ministar predlaže Savjetu za odbranu i bezbjednost unapređivanje, postavljenje i razrješenje oficira, u koje po činu spada i kapetan bojnog broda.

Iz Uprave policije sinoć je potvrđeno da je Tomanović, zbog kršenja rješenja o samoizolaciji, sproveden u karantin i da je protiv njega podnijeta krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti.

Iz te institucije prije par dana saopštili su da nastavljaju sa obilascima i kontrolom osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije i da to čine u svim opštinama u Crnoj Gori.

Vlada je u subotu počela da objavljuje imena osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije i njihove adrese, uz poruku da svaki građanin treba da zna ko ga nedisciplinom dovodi u opasnost.

Dio javnosti kritikovao je odluku Vlade, a predstavnici pojedinih nevladinih organizacija tvrde da nije saopšten jasan osnov prema kojem bi pravo na pravo na privatnost moglo biti ograničeno.

Premijer Duško Marković objasnio je da je spisak objavljen zato što je pravo na zdravlje i život, iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka.

Krenula za Luksemburg

Četrdesetpetogodišnja A. Š. smještena je u karantin nakon što je prekršila mjeru samoizolacije i Vladinim avionom pokušala da se domogne Luksemburga. To su saopštili iz Uprave policije, objašnjavajući da je protiv A. Š. podnijeta i krivična prijava zbog krivičnog djele nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti.

“A.Š, državljanka Crne Gore koja ima prebivalište u Luksemburgu, je pokušala da iskoristi let koji je organozovan zbog povratak crnogorskih državljana i stranaca koji imaju odobren privremeni iili stalni boravak u našoj zemlji. Ona je pokušala da se ukrca na let na Aerodromu Podgorica ali provjerom kroz poseban potražni kanal koji je formiran za mjeru samoizolacija policijski službenik je utvrdio da je ovo lice u sistemu. Policija je odmah preduzela propisane mjere da se ova osoba stavi u karantin i krivično procesuira”, piše u saopštenju.

Naglasili su da Crna Gora vodi računa i da građani kojima je izrečena mjera samoizolacije zbog mogućnosti da su zaraženi korona virusom ne napuste državu i na taj način eventualno ugroze javno zdravlje bilo koje države.

Privremene mjere kršene su navodno i u Danilovgradu, gdje je policija uhapsila Z. K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo -nepostupnje po zdravstevnim propisima za suzbijanje opasne bolesti.

Iz policije su saopštili su da je policija tu osobu uhapsila jer je u mjestu Studeno, uprkos zabrani, otvorio kafić.

U Ulcinju je juče ujutro uhapšen E.T. iz Gusinja, jer je u svom automobilu prevozio dvije punoljetne osobe.

Prema informacijama “Vijesti”, on je uz prijavu da je počinio krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, priveden osnovnom dežurnom tužiocu u Ulcinju.

Noć ranije, policija je u Podgorici uhapsila Z. P. (50) koji je organizovao vjeridbu i na njoj okupio više osoba.

Bjelopoljac Miljan Đukić uhapšen je juče nakon što je, saopštila je policija, otvorio ugostiteljski objekat uprkos izrečenim privremenim mjerama Vlade u cilju sprečavanja korona virusa.

“Službenici Centra bezbjednosti u BIjelom Polju lišili su slobode vlasnika ugostiteljskog objekta Srpski klub, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, u sticaju sa krivičnim djelom sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje”.

VDT: Zakon će se primjenjivati, bez izuzetka

V.d. Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković pozvao je građane na poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti - na odgovornost, prema sebi i drugima.

“Podsjećam sve građane da kršenjem mjera o samoizolaciji ne ugrožavaju samo sebe, već i ljude oko sebe, svoju porodicu, prijatelje, komšije. Na taj način činite krivična djela, koja će Državno tužilaštvo procesuirati i u hitnom postupku preduzimati sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti“.

Rekao je da je tužilaštvo odlučno da, bez izuzetka, primjenjuje zakonske propise u odnosu na sve one koji ne postupaju po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“Zakon je jasan i propisuje da svi oni koji ne postupaju po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, i to su lakše posljedice. Oni koji krše propise mogu izazvati i teže posljedice. U tom slučaju propisana kazna je od jedne do osam godina zatvora”.

Stanković je objasnio da su te kazne predviđene kada usljed kršenja propisa neko lice bude teško tjelesno povrijeđeno ili mu zdravlje bude teško narušeno.

Upozorio je da će svako ko kršenjem ovih propisa izazove smrt jednog ili više lica, biti kažnjen zatvorom od dvije do dvanaest godina: “Svi oni koji su prekršili mjere... procesuirani u najkraćem roku. Nemojte da ponavljate njihove greške”, poručio je Stanković.

“Kada kršite samoizolaciju... ugrožavate ljudske živote. Svi koji su spremni da učine nešto takvo biće sankcionisani u najkraćem roku”, zaključio je Stanković, pozivajući građane da ostanu doma.

Bonus video: