Novaković: Povećan trend i želja mladih da svoj prostor traže van Crne Gore

“Pozivamo Vladu i lokalne samouprave da suštinski promijene odnos prema mladima, jer oni snose veliku odgovornost za njihovu nevidjljivost”, ocijenila je Novaković
101 pregleda 0 komentar(a)
Civilno društvo za početnike, Foto: PR Centar
Civilno društvo za početnike, Foto: PR Centar
Ažurirano: 23.12.2016. 13:27h

Mladi u Crnoj Gori još traže svoj prostor, ocijenila je izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Ana Novaković i pozvala Vladu i lokalne samouprave da suštinski promijene odnos prema toj populaciji.

“Nažalost, povećan je trend i želja mladih da taj prostor traže van okvira naše države”, rekla je Novaković na predstavljanju završnih aktivnosti projekta Civilno društvo za početnike.

Prema njenim riječima, razlozi su brojni i razumljivi, jer je javna politika za mlade u sferama obrazovanja, ekonomskog osnaživanja i stvaranja mogućnosti za uticaj na kreiranje društvenog ambijenta u Crnoj Gori nerazvijena i nazadovoljstvo mladih opravdano.

Novaković je poručila da u NVO žele da mladi ne budu više nevidljivi.

“Pozivamo Vladu i lokalne samouprave da suštinski promijene odnos prema mladima, jer oni snose veliku odgovornost za njihovu nevidjljivost”, ocijenila je Novaković.

Ona je poručila da opštine treba da obezbijede efikasno ostvarivanje prava mladih, sredstva za njihovo učešće i otvore prostor za uticaj mladih u procesima odlučivanja.

Dejana Rudović iz NVO Džonatan Livingston, kazala je da su u okviru programa Civilno društvo za početnike realizovali niz aktivnosti kroz prijekat Volonterizam se uči.

“Realizovali smo i četiri radionice. Projekat smo zaokružili velikom volonterskom akcijom zamišljenoj tako da članove Volonterskog kluba cetinjske Gimnazije sa članovima Omladinskog kluba ralizuju akciju prikupljanja knjiga za biblioteku Omladinskog kluba. Nakon akcije smo obogatili bibliotečki fond sa novih 1200 knjiga”, navela je Rudović.

Nina Marković iz NVO Hiperion, rekla je da je projekat Afirmacija crnogorske književnosti koji su realizovali pružio neophodnu edukaciju o važnosti poznavanja savremene crnogorske književnosti.

“Mi smo se našim aktivnostima koje su se bazirale na organizovanju književnih tribina na Filološkom fakultetu u Nikšiću i kroz kreiranje emisije koja se bavi pitanjima promovisanja savremene crnogorske književnosti u saradnji sa studentskim radio Krš kreirali emisiju “Učitavanje” koja je postala poznata i van granica Crne Gore”, navela je Marković.

Cilj je bio, kako je rekla, da se razgovara o književnosti i da se barijera koja postoji između pisaca i publike pomjeri.

Potpredsjednica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca, Andrea Mićanović, rekla je da organizacija koju predstavlja radi na podsticanju mladih da se uključe u procese donošenja odluka, podstiče mlade na aktivizam i uključivanje u tokove neformalne edukacije.

Ona je navela da uplitanje uprave škole u rad đačkog parlamenta predstavla problem učenicama i njihovom aktivizmu.

“Učenici stuču utisak da im se na taj način poručuje da su mladi, nedovoljno iskusni da djeluju sami i stiče se nepovjernenje u učenički parlamet kao tijelo”, smatra Mićanović.

Ona je ocijenila da aktivizam kod mladih u Crnoj Gori nije dovoljno razvijen.

“Ali se kroz naše aktivnosti trudimo da podstaknemo mlade i da im pokažemo da je važno da i oni učestvuju u procesu donošenja odluka kao dio zajednice koju treba da unaprijedemo”, navela je Mićanović.

Savjetnica za mlade u Ministarstvu sporta, Andrea Popović, rekla je da je ova godina bila plodonosna kada je u pitanju omladinska politika u Crnoj Gori.

Ona je poručila da se nada će u narednoj godini mladi biti vidljiviji i da će Ministarstvo raditi projekte koji će uključivati veći broj mladih.

Dragana Čomagić iz Crnogorskog udruženje studenta Fakulteta političkih nauka (MAPSS), je kazala da za neaktivazma mladih postoji veliki broj razloga, ali da su ključni neadekvatna artikulacija njihovih interesa i činjenica da mladi nijesu svjesni šta žele.

“Neodlučnost kod mladih je veliki problem”, smatra Čomagić.

Ona je kazala da je za neaktivizam mladih podjednako “kriva” i država i mladi.

”Mladi treba da se interesuju za svoj akademski i profesinalni razvoj, a država treba da pruža mladima prostor kako bi oni mogli da realizuju svoje planove”, ocijenila je Čomagić.

Bonus video: