Prodaju tablete pa kupe heroin

“Bez terapije sam nekoliko posljednjih dana. Imao sam neke trodone kući, što ih nikad ne pijem, ali sam morao da ih popijem. Radim kao moler i ne mogu da zaradim ako se tresem. Ni ove tri kutuje mi nijesu dovoljne, treba mi više da se smirim"
436 pregleda 8 komentar(a)
red za lijek, Foto: Savo Prelević
red za lijek, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.12.2016. 07:07h

Novcem koji dobiju od prodaje lijeka za skidanje sa droge “buprenorfina”, mnogi zavisnici kupuju heroin.

To tvrdi bivši zavisnik - jedan od mnogih koji su juče ujutro čekali da podignu lijek u apoteci na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

On je “Vijestima” ispričao da se “buprenorfin” prodaje “na crno”, između ostalog i zbog nestašica tog lijeka.

Nekoliko desetina pacijenata koji se liječe od zavisnosti juče su, uz obezbjeđenje koje je angažovao “Montefarm”, podigli terapiju za sedam dana.

Među ogorčenim, vidno iznemoglim i nervoznim pacijentima, bilo je i onih koji tvrde da su u trenucima krize ponovo posegnuli za heroinom i trodonima.

Jedan od njih kaže da je narkoman već četvrt vijeka i da mu ni tri kutije, koliko je juče podigao, nijesu dovoljne za nedjelju dana.

“Bez terapije sam nekoliko posljednjih dana. Imao sam neke trodone kući, što ih nikad ne pijem, ali sam morao da ih popijem. Radim kao moler i ne mogu da zaradim ako se tresem. Ni ove tri kutuje mi nijesu dovoljne, treba mi više da se smirim”.

On kaže da će “biti svašta ako uoči Nove godine dođe do nestašica”.

“Ja ću prvi da ukradem pare i odem da se drogiram. Narkoman sam 24 godine, a ne brojim ono kad sam travu pušio”.

I dok većina zavisnika za nestašicu ljekova krivi sistem i državne apoteke, pojedini ukazuju na ogromne zloupotrebe i preprodaju ljekova na crnom tržištu.

Pacijent čiji je identitet poznat “Vijestima” kaže da se već 20 godina liječi i da je odlučio da stane na noge i krene pravim putem.

“I onda ne mogu da podignem terapiju. Velika je zloupotreba ovih ljekova. Više je sadašnjih nego bivših narkomana koji podižu terapiju i prodaju je, a potom za te pare kupuju heroin. To se stalno dešava”.

Iz “Montefarma” su precizirali da je lijek juče distribuiran u apotekama u Podgorici, Nikšicu, Baru i Ulcinju, a da će ga narednih dana biti i u ostalim opštinama.

Prema informacijama iz tenderske dokumentacije za oralne ljekove, "Montefarm" potražuje oko 12.500 kutija "buprenorfina" od osam miligrama i 2.000 kutija od dva miligrama.

Navedena količina, koja se procjenjuje na oko 125.000 eura, trebalo bi da zadovolji potrebe pacijenata do septembra 2017.

"Montefarm" je prekjuče morao da angažuje privatno obezbjeđenje, kako bi spriječili pokušaje pacijenata da nasilno uđu u apoteku u Podgorici.

Direktor nevladine organizacije “4 Life” Saša Mijović rekao je da je, prema informacijama iz Montefarma ovog mjeseca izdato 3.200 kutija buprenofina.

On je u više navrata kazao da je najveći problem što Ministarstvo zdravlja nema protokole o izdavanju "buprenorfina", zbog čega nije najjasnije ni ko ima pravo na taj lijek, koliku dozu i pod kojim uslovima.

Ljekari padaju na priču o selu i liječenju

Pacijenti su juče ukazali i na neravnopravan tretman kod izabranih ljekara, u dijelu propisivanja terapije.

Bivši zavisnik je ispričao “Vijestima” da do nestašica dolazi i zbog toga što pojedini pacijenti manipulišu - navodno pričaju izabranim doktorima da idu na selo da se liječe i da im treba veća doza.

Tvrdi da nakon toga u državnim apotekama podižu odjednom i po 10 do 15 kutija.

“Čudi od tih doktora koji su završili velike fakultete da kod njih upali ta priča. To mi u glavu ne ide. I nek se zna zašto nema ljekova. Ako ti je propisana dnevna doza, toliko ima da piješ i dođeš ponovo kod doktora kada ti treba”.

Sagovornik kaže da želi da se to sazna, s obzirom na to da je nakon dvije decenije stabilan:

“Došao sam u neku normalnu svijest da mogu da komuniciram sa ženom koja je patila šest godina i trpjela me. I dan-danas učim djecu oko zgrade da rade drugačije od mene i gledaju šta sam radio. I dosta njih je krenulo drugim, pravim putem”.

Bonus video: