Pilule za odvikavanje od heroina stižu danas

Pacijenti su tvrdili da su prinuđeni da se snalaze na crnom tržištu, kako ne bi prekinuli terapiju, ali da lijek ni tamo ne mogu da pronađu
416 pregleda 8 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Savo Prelević
apoteka Montefarm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2016. 07:20h

Zbog nedostatka lijeka za odvikavanje od droga, juče je i obezbjeđenje moralo da interveniše ispred apoteke na podgoričkom Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Situacija je i sinoć bila napeta jer su građani bili nezadovoljni što nema lijeka.

Iz “Montefarma” su saopštili da će u državne apoteke u Podgorici i Nikšiću danas stići lijek “buprenorfin”.

“Vijestima” je iz “Montefarma” potvrđeno da su pojačali obezbjeđenje, zbog nezadovoljnih građana za koje u apoteci nije bilo lijeka.

Podgoričanin D.D. kazao je da ga “neodgovornim odnosom, država tjera da ponovo posegne za heroinom”.

“Godinu sam na buprenofinskoj terapiji. Prošlog petka nisam mogao da podignem dozu koju dobijam za sedam dana, jer ga nije bilo. Danas ga ponovo nisam dobio, jer je zdravstveni sistem zakazao. Bilo nas je oko 50, desetoro je podiglo lijek, a onda je falio i nas 40 je ostalo bez terapije”.

Iz “Montefarma” je saopšteno “Vijestima” da će apoteke u Baru i Ulcinju danas popodne da dobiju lijek, a narednih dana i u druge opštine.

“Vijesti” su u subotu objavile da nedostaje lijek za zavisnike od droga, koji se izdaje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Pacijenti su tvrdili da su prinuđeni da se snalaze na crnom tržištu, kako ne bi prekinuli terapiju, ali da lijek ni tamo ne mogu da pronađu.

Jedna tableta “buprenorfina” u apotekama košta oko 20 eura.

Direktor Nevladine organizacije 4 LIfe Saša Mijović pozvavši se na, kako je kazao, podatke “Montefarma”, broj korisnika značajno je porastao od juna, kada su trošili 1.900 kutija "buprenorfina".

On je rekao da su korisnici tog lijeka u decembru preuzeli 3.200 kutija.

Ko ima pravo na terapiju, ko je propisuje...?

Mijović "Vijestima" je kazao da je nedopustivo da buprenofinska terapija bude neredovna, jer zavisnici lako mogu da se vrate u pakao droge.

Ocijenio je da je najveći problem to što Ministarstvo nema protokole o izdavanju tog lijeka, zbog čega i nije najjasnije ni ko ima pravo na terapiju, ko je prepisuje, koliku dozu, pod kojim uslovima.

“Ministrartvo uopšte nema protokole o izdavanju tog lijeka, kao što imaju za metadon. Ne zna se ni kad, ni u kojim slučajevima ni na koliko se daje. To mora biti uređeno pravilnikom, jer se ne smije dešavti da ljudi ostaju bez tog lijeka, niti preuzimanje 'buprenofina' smije biti bez kontrole, zato što se na taj način podstiče zloupotreba, zbog čega se može naći na crnom tržištu”, kazao je Mijović “Vijestima”.

Bonus video: