RTCG bez uprave ako odu bar tri člana Savjeta

"Takav scenario značio bi da DPS, preko članova koje kontroliše, želi da napravi opstrukciju”, kazao je Đurović
55 pregleda 6 komentar(a)
Savjet RTCG, Goran Đurović, Foto: Boris Pejović
Savjet RTCG, Goran Đurović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2016. 06:40h

Član Savjeta RTCG Goran Đurović ocijenio je juče da ne očekuje ostavke pojedinih članova tog tijela i uvođenje prinudne uprave.

Povodom spekulacija da bi ostavku mogli da podnesu neki od članova Savjeta koji su bili protiv smjene generalnog direktora Rada Vojvodića, Đurović je “Vijestima” kazao da bi takav scenario značio da DPS, “preko članova koje kontroliše želi da napravi opstrukciju”, jer im se “ne sviđaju odluke koje mogu doprinijeti da se javni servis konačno počne ponašati profesionalno”.

On je istakao da vjeruje da će reakcija domaće i međunarodne javnosti biti dovoljno jaka da se odbrane započete promjene u RTCG, ako DPS posegne za scenarijom nasilnog razrješenja Savjeta.

Precizirao je da Zakon propisuje da Savjet ne bi mogao da radi i odlučuje ako bi ostavke podnijelo više od dva od ukupno devet članova, uključujući i predsjednika.

“Vjerujem da spekulacije dolaze od bivšeg menaždmenta koji ne može da se pomiri sa činjenicom da nikada više neće obavljati odgovorne rukovodeće funkcije u RTCG”.

Izvori “Vijesti” bliski Savjetu, međutim, spekulišu da su ostavke moguće, zbog smjene Vojvodića, ali i razrješenja dužnosti Božidara Šundića sa mjesta v.d. direktora TVCG.

Šundića je na to mjesto postavio Vojvodić, nakon što je sa tog mjesta razriješio aktuelnu v.d. generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju.

Kadiju je izabrao Savjet, nakon smjene Vojvodića.

U RTCG današnji dan nazivaju “Dan D”, jer bi se navodno, ukoliko tri člana Savjeta podnesu ostavke, u RTCG uvela prinudna uprava.

Ivan Mitrović, član Savjeta koji je glasao protiv smjene Vojvodića, nije želio da komentariše spekulacije o ostavkama.

Igor Tomić je negirao da će podnijeti ostavku:

“Ne znam zašto bih to učinio, nijesam učinio ništa zbog čega bih osjećao da treba da podnesem ostavku”.

Đurović je pojasnio da član ostavku podnosi Skupštini i o tome obavještava Savjet i onog ko ga je predložio u to tijelo.

“Administrativni odbor je u obavezi da u roku od 15 dana od dobijanja ostavke objavi novi poziv za člana Savjeta ovlašćenim predlagačima iz iste kategorije iz koje je bio imenovan član koji je podnio ostavku. Postupak imenovanja traje 45 dana. Skupština je dužna da odluči o kandidatima za članove Savjeta RTCG u roku od 60 dana od dana dostavljanja materijala od strane Administrativnog odbora. Nema nikakve prinudne uprave, a v.d. generalnog driektora radi u punom kapacitetu dok preostali članovi Savjeta ne mogu donositi odluke, ali mogu obavljati svoje druge funkcije u RTCG”.

Moguća i kontratužba protiv Vojvodića

Savjet bi danas mogao razmatrati i pokretanje kontratužbe protiv Vojvodića, zbog navodne zloupotrebe položaja i državnih resursa, potvrđeno je “Vijestima”.

Većina članova navodno je ogorčena jer je, kako tvrde izvori “Vijesti”, Vojvodić podnio tužbu iako je dogovoreno da mu bude isplaćena puna otpremnina, odnosno oko 43.000 eura.

Izvor tvrdi da će Savjet ozbiljnije razmotriti finansijski izvještaj za 2016. godinu, ali i činjenicu što je Vojvodić zaposlio članove familije i mnoge radnike sa TV IN.

“Zbog korektne međusobne saradnje i svega što je Vojvodić dobro uradio, te stvari je Savjet do sada tolerisao, ali danas bismo mogli raspravljati i o podnošenju kontratužbe zbog svega navedenog”.

Bonus video: