Nuhodžić: Borba protiv terorizma je prioritet

Govoreći o migracijama, Nuhodžić se osvrnuo na humanitarni aspekt, ističući da su osnovna ljudska prava priznata svakoj osobi koja se nalazi na teritoriji Crne Gore, bez obzira na njenu pravnu povezanost sa državom
5 komentar(a)
EU-ZB Forum, Mevludin Nuhodžić, Foto: MUP Crne Gore
EU-ZB Forum, Mevludin Nuhodžić, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 16.12.2016. 16:44h

Borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma, jedan je od prioritetnih ciljeva Crne Gore, poručio je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić. On učestvuje na Forumu EU-Zapadni Balkan, koji se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji, na kom ministri pravde i unutrašnjih poslova iz zemalja zapadnog Balkana, sa kolegama iz Evropske unije (EU), razgovaraju o temama iz oblasti pravde, slobode i bezbjednosti. „Tretirajući problematiku koja se odvija na planu terorizma, Nuhodžić je na Forumu poručio da borba protiv ovog fenomena, kao i svih vidova ekstremizma i radikalizma, predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva naše zemlje“, kaže se u saopštenju Ministarstva. Crna Gora je, kako je kazao Nuhodžić, stvorila sve zakonske pretpostavke za strogo kažnjavanje svih aspekata podstrekavanja, mobilizacije i učešća njenih građana na stranim ratištima. „O posvećenosti naše zemlje ovom problemu, svjedoči nekoliko usvojenih nacionalnih dokumenata, u prvom redu strateških i onih koji se odnose na procjenu rizika, čime su jasno definisani osnovni pravci djelovanja na planu prevencije i suprotstavljanja terorizmu“, istakao je Nuhodžić. On je, učestvujući na sesijama koje tretiraju oblast unutrašnjih poslova, upoznao učesnike Foruma sa aktivnostima koje Crna Gora sprovodi na planu politike migracija i trgovine vatrenim oružjem. „Sa kolegama je razmijenio mišljenje i na temu daljeg razvoja i pristupa upravljanju na području unutrašnje bezbjednosti na zapadnom Balkanu“, kaže se u saopštenju.

Govoreći o migracijama, Nuhodžić se osvrnuo na humanitarni aspekt, ističući da su osnovna ljudska prava priznata svakoj osobi koja se nalazi na teritoriji Crne Gore, bez obzira na njenu pravnu povezanost sa državom. „U tom smislu ukazao je na posvećenost naše zemlje u sprovođenju međunarodnih i evropskih standarda u oblasti zaštite tražilaca azila i migranata“, navode iz MUP-a. Nuhodžić je predstavio aktivnosti Crne Gore na planu utvrđivanja normativnog okvira, u prvom redu Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, čiji je Predlog utvrdila Vlada, a kojim će se uspostaviti efikasan i jedinstven sistem azila u kome se strancima koji traže međunarodnu zaštitu garantuju sva prava kao i u zemljama EU. „Nuhodžić je naročit akcenat stavio na efikasno upravljanje granicom, koje predstavlja jedan od ključnih segmenata ne samo u upravljanju migracionim tokovima, već i u borbi protiv organizovanog prekograničnog kriminala“, kaže se u saopštenju. Nuhodžić je kazao da je Crna Gora pripremila Šengenski akcioni plan, kojim su definisani budući koraci neophodni za usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Šengena. On je podsjetio i na EU projekte i programe usmjerene na modernizaciju crnogorskih graničnih prelaza i unapređenje kapaciteta Granične policije u pripremi analize rizika. Kako je saopšteno, fokus izlaganja Nuhidžića na panelu o borbi protiv trgovine vatrenim oružjem bio je na saradnji zemalja regiona u cilju adekvatnog suočavanja sa tim problemom, snaženja kapaciteta radi suzbijanja nezakonite proizvodnje, nabavke, posjedovanja, trgovine i krijumčarenja oružja, kao i svih drugih zloupotreba i negativnih pojava. Ministarstvo pravde Crne Gore na Forumu predstavljao je generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije Nikola Šaranović. On je, kako se navodi, govoreći na temu jačanja efikasnosti pravosuđa, kazao da je reforma pravosuđa rezultirala smanjenjem predmeta starijih od tri godine na oko 2.700, što je zanemarljiva cifra u odnosu na broj stanovnika i predmete u opticaju, kao i da je znatno skraćeno trajanje sudskih postupaka. „Nećemo ostati na dosadašnjem stepenu uspješnosti kada je riječ o jačanju efkasnosti pravosuđa, budući da smo svjesni svih nedostataka prepoznatih u Izvještaju o Crnoj Gori,“ naglasio je Šaranović. On je dodao da je formula uspjeha u ravnoteži između kvaliteta sudskih odluka i njihovog kvantiteta, i da jačanje efikasnosti pravosuđa nije imperativ evropskih integracija već potreba građana Crne Gore.

Bonus video: