Kasnimo sa Sea Dance festivalom

Kovačević uputio urgentno pismo da se što prije organizuje sastanak, kako bi se definisali detalji održavanja festivala...
69 pregleda 14 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 05.12.2016. 07:30h

Osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević uputio je urgentno pismo čelnicima nove opštinske vlasti u Budvi, da se što prije organizuje sastanak, kako bi se definisali detalji održavanja muzičkog festivala Sea Dance na plaži Jaz narednog ljeta.

U Budvi još nije konstituisana nova, opoziciona vlast, iako je uveliko konstatovana skupštinska većina od 17 opozicionih odbornika.

„S obzirom da zbog lokalnih izbora još nije održan sastanak sa čelnicima Budve oko izdanja festivala za 2017, došlo je do kašnjenja u promociji festivala, te je prvi put u prethodne tri godine objavljen datum EXIT festivala 2017, bez datuma za Sea Dance festival. Imajući u vidu da zapadnoevropski turisti upravo sada odlučuju za koje će se festivalsko ljetovanje opredijeliti iduće godine, neophodno je da pod hitno utvrdimo sve detalje održavanja festivala naredne godine, kako bi izbjegli nanošenje nepopravljive štete u vidu adekvatne posjete festivalu i Opštini Budva od strane turista iz Zapadne Evrope. Stoga molimo za hitan sastanak kako bi se usaglasili stavovi oko nastavka i unapređenja saradnje u 2017”, naveo je Kovačević u pismu.

Festival na Jazu se održava od 2014., ali je dugogodišnja saradnja zvanično zaključena sredinom decembra prošle godine.

Tada su potpis na desetogodišnji ugovor stavili gradonačelnik Budve Srđa Popović i direktor EXIT-a Kovačević.

Ugovorom je predviđeno da se do 2026. festival održava na Jazu.

Ipak, kako je tada pojasnio Popović, svake godine će se iznova potpisivati aneksi ugovora prije održavanja festivala.

Ugovorom se Opština obavezala da iz svoje kase izdvaja 300.000 eura, dok će Turistička organizacija Budve izdvajati 100.000 eura.

I Vlada učestvuje u organizaciji festivala sa 100.000 eura.

”Obraćamo vam se ispred Exit tima koji stoji iza organizacije Sea Dance festivala u Budvi sa željom da se sastanemo u najskorije vreme i razmotrimo mogućnosti za dalju organizaciju i razvoj Sea Dance festivala, koji je u posljednje tri godine postao međunarodno priznati i poznati brend Budve i Crne Gore, i jedan od oslonaca turističke ponude i međunarodne promocije opštine Budva kao moderne i atraktivne svetske turističke destinacije”, piše u pismu Kovačevića.

On je podsjetio da su od 2014. neposredno nakon EXIT festivala u Novom Sadu, pod brendom EXIT Avanture, organizovali prvi Sea dance festival na plaži Jaz, koji je za tri dana privukao preko 80.000 posjetilaca.

”Sea Dance festival je za turističku privredu Budve u prvoj godini generisao ukupan prihod od preko sedam miliona eura i podigao posjetu na Budvanskoj rivijeri u kišnoj sedmici održavanja festivala u julu 2014. za 11 odsto u odnosu na isti period godinu prije. Prvo izdanje Sea Dance festivala je odmah dobilo nagradu za najbolji evropski festival u kategoriji do 40.000 posjetilaca po danu, što je bio presedan u festivalskoj industriji da premijerno izdanje festivala osvoji tako vrijednu nagradu”, naveo je Kovačević.

On dodaje i da je drugo izdanje Sea Dance festivala okupilo preko 110.000 posjetilaca, dok je Crnogorsko turističko udruženje procijenilo doprinos festivala turističkoj privredi Budve na 20 miliona eura.

“ Vodeći evropski turistički portal Europan Best Destination koji je povezan sa Evropskom komisijom proglasio je EXIT Avanturu (EXIT + Sea Dance festival) za najbolji ljetnji muzički festivalski proizvod u 2016. godini. Osnivanje Sea Dance festivala u Budvi je omogućeno sklapanjem svojevrsnog javno-privatnog partnerstva između EXIT tima, Opštine Budva i Vlade Crne Gore koji su organizaciji festivala finansijski i logistički podržali, što se pokazalo kao odlična investicija s obzirom na to da se već prve godine investicija vratila višestruko. U međuvremenu, međunarodna ekspanzija Exita se nastavlja u zemljama regiona poput Hrvatske i Grčke, kao i pojedinih zemalja na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji na poziv vlada i lokalnih samouprava više zemalja”, zaključio je Kovačević.

Srbija zaradila 150 miliona eura

Kovačević je naglasio da EXIT festival već godinama po ocjenama vodećih svetskih medija poput CNN, BBC, Times, Guardian, MTV i drugih, predstavlja jedan od najpopularnijih svjetskih muzičkih festivala, koji prosječno godišnje posjeti oko 200 hiljada posjetilaca.

”Od 2013. godine nosi i prestižnu titulu najboljeg velikog Evropskog festivala. Zahvaljujući vrhunskoj međunarodnoj reputaciji festivala, Novi Sad za vrijeme EXIT-a svake godine posjeti više desetina hiljada turista iz cijelog svijeta, od Australije do Kanade. Direktan ekonomski doprinos posjetilaca EXIT-a na turističku privredu Novog Sada i Srbije, po nezavisnim istraživanjima USAID-a i Ministarstva ekonomije Srbije iznosi oko 15 miliona eura godišnje. Procjena je da je EXIT na ovaj način do sada “investirao” u Srbiju preko 150 miliona eura, a da će u narednih 10 godina investirati još toliko. Možda još značajniji doprinos EXIT ima u promociji turizma i same Srbije u svijetu”, naveo je Kovačević.

Bonus video: