Za serume i vakcine država daje 532.000 eura

Tenderom se traži i 5.000 doza vakcine MMR, kojom se obavezno vakcinišu djeca
71 pregleda 0 komentar(a)
ampule, vakcina, Foto: Shutterstock
ampule, vakcina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.11.2016. 19:24h

Montefarm je raspisao godišnji tender za nabavku vakcina protiv zaraznih bolesti, a iz te ustanove tvrde da još ima zaliha svih potrebnih preparata za imunizaciju djece.

Prema tenderskoj dokumentaciji, potražuje se 20 vrsta imunobioloških preparata (vakcine i serumi), čija je procijenjena vrijednost oko 532,8 hiljada eura.

Najviše novca, oko 270.000, planirano je za vakcinu protiv opasne bakterije Hemofilus, difterije, tetanusa i velikog kašlja i dječje paralize.

Traženo je po 200 i 150 doza protiv hepatitisa A za odrasle i djecu, 20.000 doza ampula protiv tetanusa i 25.000 protiv tuberkuloze.

Tenderom se traži i 5.000 doza vakcine MMR, kojom se obavezno vakcinišu djeca protiv morbila, zaušaka i rubeole.

“Montefarm” je ove godine raspisao tendere za ljekove prije isteka važećih ugovora, kako bi se izbjegla nestašica.

To je prošlog mjeseca naložila Vlada, usvojivši informaciji po kojoj je potrebno izdvojiti 54,41 milion eura za ljekove i medicinska sredstva prije donošenja zakona o budžetu za 2017. godinu, kako bi se spriječili zastoji u funkcionisanju sistema.

“Vijesti” su nedavno objavile da su raspisani godišnji tenderi za nabavku oralnih i ampuliranih ljekova, procijenjene vrijednosti oko 10,6 i 19 miliona eura.

Tenderom su nedavno tražena potrošna medicinska i sanitetska sredstva i hemikalije.

Iz “Montefarma” je tada saopšteno da očekuju da će tenderska procedura biti okončana do kraja decembra i da do tada neće imati problema sa zalihama ljekova.

Naglasili su da su nestašice “rijetke, sporadične i kratkotrajne”.

Bonus video: