Noć vještica se "širi" na cijeli Tivat

Noć vještica je 31. oktobra, uoči blagdana Svih svetih...
11 komentar(a)
Noć vještica Tivat, Foto: Siniša Luković
Noć vještica Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.10.2016. 16:37h

Turistička organizacija Tivat organizuje akciju ukrašavanja gradske rive Pine, u susret Noći vještica 25. oktobra.

“Obezbjedili smo veliki broj bundeva koje će se rezbariti na tri lokacije - Osnovnoj školi 'Drago Milović', Srednoj mješovitoj školi 'Mladost' kao i u Kreativnom centru Tivat. Predstojeći praznik je samo povod, a cilj je animirati kako građane tako i posjetioce grada Tivta da izađu na Pine i uživaju u ukrašenoj rivi. Ideja je da na jednom većem potezu, od gradske rive Pine pa sve kroz marinu Porto Montenegro, koja je tradicionalno ukrašena na ovaj dan, napravimo prijatan ugođaj ukrašavajući rivu izrezbarenim bundevama, koje će preko noći da svijetle i koje će uz prigodnu laganu muziku dati drugačiji pečat ljudima koji provode vrijeme na rivi”, saopšteno je juče iz TO Tivat.

Najavljuju da će članice Udruženja žena Tivat od bundeva napraviti posebnu „lepezu“ prehrambenih proizvoda za degustaciju 25. oktobra.

“Događaju smo dali i takmičarski karakter kako bi stimulisali naše najmlađe, a i ove malo starije da rezbare srcem i budu najbolji u tome. Za najbolje u kategoriji do 15 i više od 15 godina starosti TO Tivat je obezbijedila simbolične nagrade”, piše u saopštenju.

Objašnjava se da će bundeve biti izložene na gradskoj rivi Pine do 31. oktobra, kada će performeri iz zabavnog centra Bajka raditi facepainting.

Lokalna turistička organizacija ove godine prvi put obilježavanje Noći vještica izvodi u grad, van kompleksa Porto Montenegra gdje se taj praznik karakterističan za anglso-saksonsku kulturu, redovno obilježavao poslednjih godina.

Nova direktorica TO Gabrijela Glavočić (DPS) nedavno je na tu funkciju došla upravo iz Porto Montenegra.

Noć vještica je noć 31. oktobra, uoči blagdana Svih svetih po gregorijanskom kalendaru.

Slavi se prije svega u Irskoj, SAD, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu.

Stari Kelti su 1. novembar slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu).

Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije Dana mrtvih, mrtvi napuštaju grobove te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću susreta sa mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku...

Bundeva je tek u 16. vijeku postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.

Bonus video: