ODGOVOR PREMIJERA IZVRŠNOJ DIREKTORICI VIJESTI

Marković: Pokrenuta istraga napada na portal Vijesti, ali je neophodan izvještaj

"Efikasan odgovor na ovu vrstu kriminalne aktivnosti, koja ima međunarodne razmjere, predstavlja ozbiljan izazov za institucije", rekao je premijer
4728 pregleda 17 komentar(a)
Marković, Foto: Filip Roganović
Marković, Foto: Filip Roganović

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je da medijska kuća Vijesti, koja je od njega juče zatražila da se lično zainteresuje za ishod hakerskih napada na portal vijesti.me, nije dostavila Upravi policije izvještaj sa neophodnim podacima o hakerskim napadima, te da je za dalju kriminalnu obradu slučaja nužna adekvatnija saradnja i komunikacija urednika i administratora Vijesti i inostranog provajdera sa nadležnim državnim organima Crne Gore.

„Povodom javnog obraćanja koje ste mi uputili u vezi sa hakerskim napadima na portal www.vijesti.me, želim da Vas informišem da sam odmah zatražio izjašnjenje Uprave policije u vezi sa Vašim navodima. Iz njihovog odgovora jasno proizilazi da vaša kuća nije zvanično prijavila napade povodom kojih ste mi uputili pismo, ali da su službenici Grupe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala po saznanju stupili u kontakt sa vašim urednikom, sa namjerom dobijanja više informacija odakle dolaze napadi na portal Vijesti, i ko stoji iza njih. Međutim, Upravi policije nije dostavljen izvještaj sa neophodnim podacima o hakerskim napadima, što je pravdano činjenicom da o sajber bezbjednosti vašeg portala brine strana firma, te da traženi izvještaj ne možete dostaviti. Dakle, organi pod jurisdikcijom ove Vlade pokrenuli su istragu sajber napada na vaš portal, a izvještaj o napadima neophodan je radi pribavljanja podataka koji će policiji omogućiti dalju kriminalističku obradu“, stoji u pismu predsjednika Vlade Marijani Kadić Bojanić, izvršnoj direktorici Vijesti.

Marković u pismu navodi da sajber napadi na portal Vijesti nijesu usamljen slučaj, niti izuzetak, te da je samo u januaru ove godine registrovano i odbijeno više desetina hiljada sajber napada koji su sa različitih adresa bili usmjereni na infrastrukturu državnih organa.

„Efikasan odgovor na ovu vrstu kriminalne aktivnosti, koja ima međunarodne razmjere, predstavlja ozbiljan izazov za institucije. Zbog toga sa našim partnerima razvijamo institucionalne i operativne kapacitete za njihovo suzbijanje i eliminisanje. Podsjećam Vas i da je zaštita i bezbjednost vašeg portala odgovornost inostranog provajdera kojeg ste angažovali, i želim da ukažem da je u konkretnom slučaju nužna adekvatnija saradnja i komunikacija sa nadležnim državnim organima, kako provajdera tako i urednika i administratora vašeg portala“ – zaključio je Marković u pismu upućenom izvršnoj direktorici Vijesti.

Preporučujemo za Vas