Prva pomorska škola u Perastu sada je zgrada

Pomorska škola iz 17. vijeka, po odluci Osnovnog suda u Kotoru, proglašena je za „novu“ porodičnu kuću
784 pregleda 1 komentar(a)
pomorska škola Perast, Foto: Siniša Luković
pomorska škola Perast, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.10.2016. 17:19h

Znamenita kuća porodice Brajković u Perastu, poznata kao Pomorska škola u kojoj je krajem 17. vijeka čuveni kapetan Marko Martinović vještini navigacije obučavao ruske boljare, po prvostepenoj odluci Osnovnog suda u Kotoru, proglašena je za „novu“ porodičnu kuću familije koja se u nju igrom slučaja, uselila prije 50-tak godina.

Istorijsko zdanje sagrađeno u 16. vijeku nalazi se na zapadnom dijelu Perasta i po istorijskim zapisima, jedna je od najstarijih Pomorskih škola na Jadranu. Ova skladna kamena jednospratnica sa dvorištem i terasastim vrtovima, svojevremeno je bila vlasništvo Peraštanina Jerolima Brajkovića, kome je ekspropiisana 1948. i tada uknjižena kao društveno vlasništvo, na ime Opštine Kotor.

U postupku restituicije kuća je 2008. godine vraćena Jerolimovoj zakonskoj nasljednici, Mariji Brajković (86) koja se zatim i uknjižila kao vlasnica na kući i dvorištu. Brajkovićeva međutim, nije uspjela da uđe u posjed svoje imovine jer je stanar nekadašnje Pomorske škole Jadranko Živanović koji tu živi sa svojom porodicom, odbio da iseli.

Živanović je istakao da njegova porodica u toj kući živi već više od 45 godina, po rješenju koje im je dodijelila nekadašnja fabrika konfekcije „Jadran“ iz Perasta, za koju je radio njegov pokojni otac, te da su u međuvremenu, Živanovići održajem, stekli pravo svojine nad tim objektom.

Brajkovičkim pravni zastupnik, advokat Slavo Ijačić iz Kotora kaže da je njegova klijentkinja provjerila te tvrdnje u „Jadranu“ i „sa sigurnošću utvrdila da porodici Živanović nikada nije ustupljena predmetna kuća“, zbog čega je 2012. kod Osnovnog suda u Kotoru, pokrenula sudski spor.

„Tužbom je zatraženo iseljenje zatečene porodice Živanović uz uklanjanje bespravne betonske dogradnje iza kuće - kupatila sa sobom. Međutim, Živanović je odgovorio ptotivtužbom i zatražio da mu se prizna pravo vlasništva na kući i dvorištu na osnovu održaja. Od tada do prije prije mjesec i po dana traju suđenja pred sudijom Osnovnog suda u Kotoru Srđanom Klikovcem kome smo jasno predočili da se po ranijim propisima, na društvenom vlasništvu nije mogla sticati svojina održajem. Pošto je nesumnjivo utvrđeno da zatečenoj porodici nikada niko, pa ni „Jadran“ nije ustupio tada društvenu kuću za stanovanje, onda je očito da se radi o protivpravnom zauzeću tuđe imovine koje je u međuvremenu restitucijom vraćena pravom vlasniku“, kazao je Ijačić.

Brajkovićeva je tražila izuzeče sudije Klikovca, ali je to odbio predsjednik Osnovnog suda Branko Vukčević.

Vještak Zoran Filipović iz Kotora po pismenom nalogu sudije Klikovca nakon toga, utvrđuje visinu ulaganja Živanovića u kuću koja potiče iz 16. vijeka, sa sugestijom sudije da utvrdi „da možda time nije nastala nova stvar“.

„Bez ijednog pismenog dokaza o visini ulaganja za stanara koji je u dotičnom dobu bio dijete i bez značajnijih primanja, vještak konstatuje da se radilo o veoma velikim ulaganjima i da je od ruševine, nastala nova stvar, odnosno novi objekat, i pored toga što ni sami stanari ne govore o ruševini, već uglavnom ponavljaju svoja ulaganja u poboljšanje stanovanja. Uostalom, to je tada bila društvena zgrada, na brizi i održavanju Opštine i države. Ovo je pravno nasilje prema mojoj porodici i našopj vrijednoj imovini jer se u našoj kući oduvijek živjelo, a jedno vrijeme su u njoj bili i muzejski eksponati“, kaže Ivica Braković, sin Marije Brajković. On ističe da je njihova porodična kuća u Perastu „po izgledu bila i ostala ista i prije i poslije nastanjenja Živanovića“. „Stoga mi ovo očito „usaglašavanje“ vještaka i sudije, doživljavamo kao pokušaj otimačine naše atraktivne imovine“, zaključuje Brajković.

Ivanović: O tome nećemo preko medija

Advokat Igor Ivanović, zastupnik familije Živanovi nije želio da za „Vijesti“ komentariše ovaj spor ističuči da je riječ o predmetu koji je u toku i koji nije pravosnažno presuđen.

„Neprofesionalno obraćanje novinarima, od njegove strane, tumačim nastavkom pritiska, koji je vršen na sudiju i predsjednika suda u Kotoru, tokom cijelog postupka, ističići nacionalnost stranaka, vjersku opredijeljenost i ostala lična svojstva. Veoma bih volio komentarisati mnoge stvari od postupka restitucije, pa do prvostepene presude, koje su urađene protivzakonito, na štetu mog klijenta, ali u ovoj fazi postupka to mi ne dozvoljava profesionalna etika, za razliku od kolege, kome to očigledno ne smeta“, kazao je Ivanović.

Na fasadi i dalje stoji spomen-ploča

Braković je kazao da sudija Klikovac nije uvažio ni brojne presude Vrhovnog suda u korist tužilaca u identičnim slučajevima, pa je 30. avgusta donio prvostepenu presudu kojom je odbacio zahtjev Brajkovića. Sudija usvaja Živanovićevu protivtužbu da se kuća zvanično dodijeli njemu u svojinu jer, kako je navedeno u prvostepenoj presudi, „tuženik Živanović je u pravu da je svojim ulaganjima u kuću, to postala nova kuća i da je tako postao vlasnik sa pravom na preuknjižbu“.

Advokat Ljačić je uložio žalbu na presudu sudije Klikovca i sada se ovaj neuobičajeni spor oko zgrade koja na fasadi ima čak i spomen-ploču „Pomorska škola Marko Martinović“, nalazi kod Višeg suda u Podgorici.

Bonus video: