Pripadnici Vojske Crne Gore upućeni u misiju u Letoniji

1545 pregleda 5 komentar(a)
Pripadnici Vojske Crne Gore sa kolegama iz slovenačkih Oružanih snaga, Foto: Twitter/defence_mne
Pripadnici Vojske Crne Gore sa kolegama iz slovenačkih Oružanih snaga, Foto: Twitter/defence_mne
Ažurirano: 14.12.2018. 12:22h

Osam pripadnika Vojske Crne Gore upućeno je u misiju Pojačano istureno prisustvo – (eFP, enhanced Forward Presence), u Letoniju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, oni su otputovali zajedno sa kolegama iz slovenačkih Oružanih snaga, budući da su raspoređeni u sklopu Izviđačkog voda slovenačkih OS.

"Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, sa sjedištem u Adažiju, predvodi Kanada. U sklopu grupe, koja broji oko 1.400 vojnika, su pripadnici oružanih snaga Albanije, Češke Republike, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije. Na Samitu u Varšavi 2016. godine, saveznici su postigli dogovor o jačanju vojnog prisustva u istočnom dijelu Alijanse, u sklopu NATO politike odbrane i odvraćanja, sa četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, na rotacionoj osnovi", navodi se u saopštenju.

Borbene grupe su predvođene od strane Velike Britanije, Kanade, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, i predstavljaju multinacionalne snage koje treba da demonstriraju snagu transatlantske veze i da jasno stave do znanja da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na cijelu Alijansu.

"Crna Gora svojim prisustvom u Letoniji pokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a u skladu sa Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost iz jula 2018. godine. Angažovanje pripadnika VCG biće realizovano po principu rotacije, na period od šest mjeseci", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: