Jadransko brodogradilište Bijela:Umjesto remonta pruža samo usluge veza

Podsjećamo da je zbog poreskog duga od 6.5 miliona eura u junu prošle godine u Brodogradilište uveden stečaj
169 pregleda 0 komentar(a)
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.08.2016. 19:16h

U Jadranskom brodogradilištu Bijela na vezu je šest brodova, a samo na školskom brodu Jadran u toku je remont.

U Bijeloj je brod Sabrina vlasništvo kompanije Neksan Miodraga Dake Davidovića. Nikšićka kompanija je brod italijanske kompanije Sarda lizing kupila prije dvije godine za 380 hiljada eura. Sabrina je 2000 te godine uplovila u Jadransko brodogradilište radi remonta vrijednog 1,650 milona eura. Kako je vlasnik platio samo 200 hiljada eura, brod je zbog neizmirenih dugova remonta, prodat sudskim putem.

U Brodogradilištu navode da Neksan plaća ležarinu, ali da nemaju saznanja da li će biti prodat na tržištu ili će ići na rezanje i u staro željezo.

U staro željezo će najvjerovatnije i feribot Lucky Laki star grčke kompanije Polforce Sheeping koji je u Brodogradilište svojevremeno uplovio radi popravke oštećene rampe za ulazak brodova. Vlasnik feribota, bjelskim brodograditeljima duguje sredstva za ležarinu.

I brod Evropa 92 građen za prevoz cementa brodovlasnika sa Malte BRT = 1599 tona već je nekoliko godina na vezu u Bijeloj. Kako je vlasnik javio da više nema interesovanja za brod, trebalo bi, kako je rečeno u Brodogradilištu, da se “stvore uslove da u pravnoj proceduri zakonito prodaju brod” i naplate troškove remonta i ležarine.

Tanker Boka Wave , pomorske agencije „Marko Balić“ iz Bijele, je od jula 2008. godine vezan uz obalu Brodogradilišta. Brod je, kao jedan od uslova za prodaju vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu kanadskom biznismenu Piteru Manku, radi izgradnje Porto Montenegra, brod Boka Wave morala iz tivatskog brodogradilišta morala izmjestiti. Tada je Vlada stari tanker smjetila u Jadransko brodogradilište.

Za ležarinu ovog broda, prema odluci Privrednog suda u Podgorici Ministarstvo odbrane (MO) je obavezano da plati oko 700 hiljada eura.

Motorna barkasa „Explorer“ , vlasništvo RCUD iz Bijele od 2005. Godine , takođe je na vezu u Brodogradilištu, a vlasnik duguje značajan novac za neplaćene usluge za njegovu popravku i ležarinu. Podsjećamo da je vlada SAD 2007. dala skoro 100 hiljada dolara za remont i opremanje „Explorera“ za potrebe RCUD. Prije nekoliko dana došlo je do prodora mora u truli drveni trup ovog 22 metra dugog broda, čije su potonuće ekološki incident jer u brodu još ima nafte i ulja, spriječili dežurni radnici Jadranskog brodogradilišta .

Podsjećamo da je zbog poreskog duga od 6.5 miliona eura u junu prošle godine u Brodogradilište uveden stečaj.

Na poslovima održavanja mašina i opreme, i na remontu Jadrana sada su angažovana su 192 radnika sa platom od 190 eura.

Bonus video: