Fregata „Libeccio“ tri dana u Zelenici

Stoga je uz “Libeccio” i italijanski trsnportni brod “Capri”, te patrolne brodove “Trioglav” iz Slovenije i “Butrinti” iz Albanijem, hrvatsku raketnu topovnjaču Dubrovnik” i grčku “Roussen”, u te snage uključen i veliki patrolni brod P-34 Mornarice VCG koji je učestvovao na upravo okončanoj vježbi
54 pregleda 9 komentar(a)
Libeccio, Foto: Eunavfor.eu
Libeccio, Foto: Eunavfor.eu
Ažurirano: 16.06.2016. 16:32h

Raketna fregata „Libeccio“ F-572, Ratne mornarice Italije, boraviće od sjutra u zvaničnoj trodnevnoj posjeti Crnoj Gori u luci Zelenika u Boki Kotorskoj.

„Libeccio“ koji plovi pod zapovjedništvom kapetana fregate Salvetorea Traete, bio je komandni brod trodnevne međunarodne vježbe „Adrion Livex 16“ koja je upravo završena u reonu Srednjeg Jadrana, a na njoj su učestvovali ratni brodovi iz Italije, Grčke, Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Ova vježba označila je i praktično zaživljavanje u praksi tzv. Združenih snaga za brzo reagovanje na moru (On Call Maritime Force-OCMF) zemalja članica ADRION-a, a koje će u budućnosti, u slučajevima stvarne potrebe i reagovati u području Jadransko-jonskog basena.

Oktobra prošle godine u Veneciji je potpisan tehnički sporazum o uspostavljanju Združenih pomorskih snaga koje bi bile aktivirane po pozivu u slučaju potrebe, pa će ovogodišnja vježba koja se održava pod komandom Italije, biti prilika da se u praksi započne sa realizacijom i uvježbavanjem aktivnosti predviđenih sporazumom. Sve članice ADRION inicijative osim Crne Gore, istovremeno su i članice NATO, ali Mornarica VCG sa njima već godina uspješno sarađuje i interoperabilno djeluje na moru, upravo po NATO standardima.

Stoga je uz “Libeccio” i italijanski trsnportni brod “Capri”, te patrolne brodove “Trioglav” iz Slovenije i “Butrinti” iz Albanijem, hrvatsku raketnu topovnjaču Dubrovnik” i grčku “Roussen”, u te snage uključen i veliki patrolni brod P-34 Mornarice VCG koji je učestvovao na upravo okončanoj vježbi.

Tokom trodnevnog boravka italijanske fregate “Libeccio” u Zelenici, oficiri i posada tog broda nastaviće da sa kolegama iz MVCG razmjenjuju iskustva i unapređuju saradnju, a italijanski ratni brod će biti otvoren i za posjete javnosti u poslijepodnevnim satima u subotu i nedjelju. Kapetan fregate Traeta posjetiće i gradske vlasti u Herceg Novom, a u nedjelju će za predstavnike crnogorskih vlasti i italijanske ambasade u Podgorici, prirediti zvaničan prijem na brodu.

Inače, fregata “Libeccio” treći je brod od ukupno osam istovjetnih fregata klase “Maestrale”. Izgrađena 1981 u brodogradilištu Riva Trigoso, ova protivpodmornička fregata od 3.100 tona, dugačka 122 metra, veteran je mnogih međunarodnih misija po mnogim morima svijeta. Oficiri Mornarice VCG je dobro poznaju zato što su u više navrata po dvojica pripadnika naše Mornarice bili ukrcani upravo na “Libeccio” koji je po nekoliko mjeseci, učestvovao u međunarodnoj antipiratskoj misiji “EU Navfor Atalanta” u vodama Indijskog okeana oko obala istočne Afrike.

Bonus video: