Lučicu Kalimanj braniće na tenderu

Marina Kalimanj koja je u aktuelnmom obliku izgrađena osamdesetih godina prošlog vijeka ima oko 340 vezova za male čamce i brodiće mještana, a svojevremeno je napravljena samodoprinosom građana Tivta
63 pregleda 10 komentar(a)
Lučica Kalimanj, Foto: Siniša Luković
Lučica Kalimanj, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.06.2016. 19:40h

Opština Tivat nastojaće da zadrži upravljanje nad dva kapitalna pomorska resursa - gradskom rivom i pristaništem Pine, odnosno gradskom lučicom Kalimanj, najavio je menadžer Opštine Zoran Petranović.

Marina Kalimanj koja je u aktuelnmom obliku izgrađena osamdesetih godina prošlog vijeka ima oko 340 vezova za male čamce i brodiće mještana, a svojevremeno je napravljena samodoprinosom građana Tivta.

Vlada Crne Gore, međutim, uvrstila je tu komunalnu marinu u luke od lokalnog značaja, čime je JP „Morsko dobro“ (JPMD) dobilo obavezu da Kalimanj stavi na tender i nađe koncesironara koji bi preuzeo upravljanje.

Tivćani strijepe da bi Kalimanj u tom slučaju bio pretvoren u još jednu marinu za jahte i skupe glisere bogatih nautičara.

“Naše preduzeće treba da nastavi da upravlja lučicom Kalimanj, ali to znači da moramo učestvovati na tedneru za dodjelu koncesije, jer je to luka od lokalnog značaja. Namjera nam je da Kalimanj ostane komunalno privezište u najvećem dijelu, a da se po potrebi jedan dio lučice komercijalizuje, kako bi se stvorili uslovi za održivost preduzeća koje bi upravljalo lučicom”, kazao je Petranović.

U lokalnoj upravi smatraju i da bi gazdovanje gradskom rivom i pristaništem Pine trebalo da ostane u rukama grada, koji je u uređenje, zajedno sa “Morskim dobrom”, u protekle dvije godine uložio više od dva miliona eura.

Bonus video: