Mi bismo da idemo ako ćete još da trujete

“EPCG je do sada nezakonito radila na deponiji, jer nije usvojen Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu”...
0 komentar(a)
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.05.2016. 16:32h

Mještani pljevaljskog sela Zbljevo, čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini deponije Maljevac na koju se odlaže pepeo i šljaka iz Termoelektrane Pljevlja, traže od Elektroprivrede Crne Gore da ekspropriše njihova imanja ukoliko namjeravaju da i dalje odlažu otpad na toj lokaciji.

Oni su tokom javne rasprave o elaboratu o procjeni uticaja nastavka odlaganja pepela i šljake na Maljevcu, saopštili da su nepodnošljivi uslovi u kojima žive već trideset godina, navodeći brojne probleme sa kojima se suočavaju zbog blizine deponije.

Mještanin Vladimir Stanimirović kazao je da su prošle godine sa Elektroprivredom potpisali sporazum, kojim mještani pristaju da im se eksproprišu imanja zbog širenja deponije Maljevac.

On kaže da su saglasnost dala 23 domaćinstva čija se imanja nalaze neposredno uz deponiju, pod uslovom da im se otkupi cjelokupna imovina.

Stanimirović je kazao da je Elaborat o kojem se juče vodila rasprava trebalo da se usvoji još 2013. godine, jer se odnosi na period od te godine do kraja 2016.

“Sve što su u Elektroprivredi do sada radili na deponiji radili su nezakonito, jer nije bio usvojen Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. Morale su inspekcije da reaguju na to, ali do danas niko ništa nije preduzeo po tom pitanju“, rekao je Stanimirović.

On je kazao da u njihovom slučaju EPCG nije poštovala zakon o deponijama, kojim je predviđeno da one moraju biti udaljene od kuća nekoliko stotina metara.

I u Elaboratu o procjeni uticaja se konstatuje da Deponija pepela i šljake Maljevac već tri decenije ima potencijalno negativan uticaj na zdravlje ljudi, ali obrađivači tog dokumenta tvrde da se uprkos toj činjenici broj stanovnika na tom području povećao za oko devet odsto u odnosu na period kada nije radila Termoelektrane.

Mještanin Vladimir Stanimirović kaže da ti podaci nijesu tačni i da u selu trenutno ima više kuća nego stanovnika.

“Možda ih toliko ima, ako su brojali umrle. Od 15 kuća Stanimirovića koliko je u Zbljevu bilo prije početka rada TE, trenutno je sedam zatvoreno, a u ostalim živi jedno ili dvoje”, tvrdi Stanimirović.

U Elaboratu se navodi da je Tokom na deponiji „Maljevac“, najveći zagađivač vazduha su čestice pepela koje raznosi vjetar.

Utvrđeno je i da je deponija osnovni uzrok zagađenja Paleškog potoka koji se uliva u rijeku Vezišnicu te je predloženo da se izmjesti njen prirodan tok sjevernom stranom oboda deponije.

“Da bi se smanjio negativni uticaj na kvalitet vazduha, potrebno je površinu deponije održavati prekrivenu vodom, podići vjetrozaštitni pojas oko deponije sađenjem drveća po obodu, pristupiti tehničkoj rekultivaciji suvih djelova deponije, odnosno formiranju vodonepropusne podloge”, piše u dokumentu.

Bonus video: