Sloboda medija: Crna Gora pala za jedno mjesto i dva poena

Sa ocjenom 41, Crna Gora je i dalje ispred država bivše SFRJ, izuzev Slovenije, a zauzela je 80. mjesto od 199 zemalja
81 pregleda 1 komentar(a)
portal, Foto: Filip Roganović
portal, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.04.2016. 13:56h

Crna Gora je i dalje djelimično slobodna zemlja kada je riječ o slobodi medija.

Prema novom izvještaju organizacije za ljudska prava Fridom haus “Sloboda štampe 2016”, Crna Gora je pogoršala ocjenu sa prošlogodišnjih 39 na 41, i pala na 34. poziciju u Evropi.

Crna Gora je i dalje ispred ostalih država bivše SFRJ, izuzev Slovenije, a zauzela je 80. mjesto od 199 zemalja i teritorija uključenih u izvještaj.

Hrvatska je dobila ocjenu 42, Srbija 45, Kosovo 49, Bosna i Hercegovina 50 i Makedonija 62.

U izvještaju se navodi da je do velikog globalnog pada slobode medija u 2015. došlo zbog pojačanih podjela u medijskom ambijentu država i zastrašivanja i fizičkog nasilja nad novinarima.

U ranijem izvještaju koji se odnosio na opštu slobodu ocijenjeno je da je, zbog obračuna policije i demonstranata na oktobarskim protestima , Crna Gora nazadovala sa slobodne na djelimično slobodnu državu.

“Svaka država i teritorija dobija ocjenu od 0 (najslobodnija) do 100 (najmanje slobodna), koji služi kao baza za statuse slobodan, djelimično slobodan, ili neslobodan”, piše u izvještaju.

Prema izvještaju, Srbija je nazadovala zbog neprijateljske retorike Vlade prema istraživačkim novinarima, prijavljene cenzure novinara i medija i smanjene mogućnosti kritičkog, nezavisnog novinarstva.

Makedonija je nazadovala zbog otkrića koja upućuju da je Vlada masovno i nelegalno prisluškivala novinare, koruptivnih veza između zvaničnika i vlasnika medija i povećanja prijetnji i napada na medijske radnike.

U izvještaju se navodi da su 62 države svijeta označene kao slobodne, 71 je djelimično slobodna, a 66 je neslobodnih.

Saopštili su da je masovni priliv migranata u Evropu indirektno proizveo raznolika ograničenja novinarske slobode.

“Najistaknutiji slučaj bio je u Mađarskoj, gdje je policija napala najmanje sedam stranih novinara koji su pokušavali da izvijeste o nasilnim obračunima između policajaca i migranta koji su pristizali na južnoj granici države”, piše u izvještaju.

U vrhu liste FH su Norveška, Finska, Holandija i Švedskaa na dnu Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Uzbekistan i Krim.

Nasilje i napadi prijetnja za slobodu medija u regionu

Iz Fridom Hausa tvrde da su u godini koja je počela ubistvom osam ilustratora i urednika satiričnog magazina “Šarli Ebdo”, slobodi medija u regionu prijetili nasilje , nove prismotre i antiteroristički zakoni i verbalni napadi, ili miješanje političkih i vladinih zvaničnika.

“Raznolike prijetnje po slobodu medija širom svijeta medijskim radnicima čine posao težim, i javnost je znatno više lišena nepristrasne informacije i dubinskog novinarstva. Međutim, novinari i blogeri su pokazali otpornost. Često su uprokos velikim riziku po njihove živote, uspijevali da prenesu informaciju njihovim zajednicama i spoljnjem svijetu, i da prenesu gledišta suprotna onima koje promovišu vlade i ekstremističke grupe”, piše u izvještaju.

Bonus video: