Gdje su plate ako željeznica bolje posluje

Iz ŽPCG saopšteno da su ukupni prihodi u 2015. veći za 27 odsto u odnosu na 2014.
112 pregleda 0 komentar(a)
Milojica Zindović, Foto: Luka Zeković
Milojica Zindović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.04.2016. 17:36h

Stanje u Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG) sve je lošije, od dolaska Milojice Zindovića za izvršnog direktora, ocijenili su iz nevladine organizacija “Centar za željeznička istraživanja”.

Reagujući na navode ŽPCG da su u 2015. prepolovili gubitke u odnosu na 2014. i su oni iznosili 1,64 miliona eura, iz Centra su upitali menadžment zašto onda radnici još nijesu primili februarsku zaradu.

“Centar želi da obavijesti javnost i nadležne da je u ŽPCG stanje od dolaska Milojice Zindovića sve u lošijem i lošijem stanju. I to: vozna sredstva saobraćaju u neispravnom stanju, nikada više nije bilo otkazivanja vozova kao u posljednje vrijeme, najviše je pokrenutih sudskih sporova protiv ŽPCG, najviše je sudskih troškova, loših međuljudskih odnosa, kašnjenja i ne primanja zarada i sistematizovanja izmišljenih radnih mjesta“, piše u saopštenju Centra, na čijem čelu je inženjer i zaposleni u ŽPCG Milisav Dragojević.

Ističu da su i ranije ukazivali na “permanentno kršenje pravnih i tehničkih normi“ rukovodstva ŽPCG, koje je, tvrde, prije desetak dana ponovo eskaliralo činjenicom da su četiri voza otišla u sabraćaj sa dozvolom koju je potpisalo neovlašćeno lice.

To se dogodilo nakon što je kontrolno-prijemni organ (KPO) uklonjen sa tog radnog mjesta i upućen na godišnji odmor, o čemu su “Vijesti” već pisale. Dosadašnji KPO Dragomir Minić tada je kazao “Vijestima“ da je upućen na neiskorišćeni godišnji odmor jer nije želio da pusti neispravne vozove u saobraćaj. Iz ŽPCG su to demantovali i saopštili da je upućen na odmor jer su njegove kritike shvatili kao “dobronamjerne“.

“Očigledno da je namjera rukovodstva da uklanjanjem radnika koji je ažurno obavljao posao kontrole ispravnosti vozova i stavljanjem na njegovo mjesto nedovoljno obučenog kadra, prikrije svoj nerad, neznanje i javašluk sa ciljem da javnosti prikažu kako vozovi rade, a bez i malo odgovornosti za moguće posljedice takve odluke“, piše u saopštenju Centra.

Iz ŽPCG je ranije saopšteno da su prihodi u 2015. iznosili 7,08 miliona eura i da su veći su za 27 odsto u odnosu na 2014.

Bonus video: