Pretrpjeli smo rušenje "Crne Gore", "Kulture", ali Drač izbrisati nećete

"Podsjetiću vas da je Drač gdje je i nekadašnji OFK 'Titograd', dračke livade su sve do vrela Ribničkih, slava Podgorice je Sveti Marko, a litija od crkve pod Goricom ide do kuće Đečevića, koja je takođe na Draču. Na Draču živi 3.500 do 4.000 građana”
229 pregleda 8 komentar(a)
Drač, Foto: Luka Zeković
Drač, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2016. 08:09h

Nova Odluka o naseljima i granicama obiluje brojnim greškama, rađena je bez konsultacija sa predstavnicima mjesnih zajednica, zbog čega bi trebalo odložiti usvajanje tog dokumenta i ispraviti brojne propuste - rezime je jučerašnje centralne rasprave o tom dokumentu.

Ukoliko nadležni iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu do petog februara ne isprave brojne primjedbe, odbornički klub Demokrata tražiće na sjednici tog dana da se o tom dokumentu ne raspravlja.

Mnogi učesnici rasprave skeptični su da nadležni mogu brojne izmjene i sugestije da uvaže i unesu u dokument, koji pred odbornicima treba da se nađe petog februara.

Predstavnik Mjesne zajednice Drač Saša Brnović nazvao je dokument blamažom i presedanom, jer to naselje, odnosno najstariji dio grada novom Odlukom ne postoji.

"Nećemo dozvoliti da nas izbrišete, mi smo se utkali u ovaj grad. Ne znamo kome pripadamo, po ovome mi smo dio Stare varoši, Konika, ne znamo ni gdje smo. Uz uvažavanje i ne potcjenjivanje nikoga”, kazao je Brnović.

Istakao je da su Dračani pretrpjeli rušenje hotela “Crna Gora”, kina “Kultura”, sada se isto dešava sa starim Tabačkim mostom, a sve zbog toga što su tako vaspitani, u jednom duhu, koji je samo stara Podgorica imala.

"Ali ovo nećemo dozvoliti. Podsjetiću vas da je Drač gdje je i nekadašnji OFK 'Titograd', dračke livade su sve do vrela Ribničkih, slava Podgorice je Sveti Marko, a litija od crkve pod Goricom ide do kuće Đečevića, koja je takođe na Draču. Na Draču živi 3.500 do 4.000 građana”, kazao je Brnović.

On je zatražio da se njegove primjedbe unesu u zapisnik, ali i da se formira komisija, koja bi izlaskom na teren utvrdila činjenično stanje.

"A granice se znaju i lako će biti utvrđene, u konsultaciji sa mještanima, taj posao ćemo lako odraditi. Vi ste pogriješili što za granice nijeste uzimali rijeke, pa se sada pojavljuju problemi u mnogim naseljima”, kazao je Brnović.

Sekretarke Sekretarijata za lokalnu samoupravu Mišela Manojlović objasnila je da granice naselja nijesu isto što i mjesne zajednice, odnosno da na području jednog naselja može biti više MZ.

Predstavnik mještana Donje Gorice Baćko Mugoša istakao je da je dokumentom izbrisano pola toga naselja i pripojeno nekom drugom.

"Skratili ste nas na pola, tražimo da dođete na teren, da vam pokažemo gdje su granice. Detaljni urbanistički plan 'Donja Gorica' rađen je za 25.000 stanovnika, sada tamo živi sedam hiljada, a vi ste obuhvatili nekih 2.500 mještana”, istakao je Mugoša.

On je zapitao zašto prilikom izrade nijesu korišćene katastarske podloge i istakao da ih niko nije konsultovao ni 2012. godine, a na osnovu kojega dokumenta nadležni tvrde da rade sadašnju Odluku. Odbornik Demokrata Vladimir Čađenović, takođe je imao primjedbu zbog Drača i sugerisao na brojne greške u nazivima naselja i toponima. Manojlović je kazala da su nova naselja, poput Kakaricke gore, uvrštena prvi put, jer su ih građani kao svoje prebivalište MUP-u navodili. “Ovo će služiti da se baza MUP-a pročisti i radi se zbog izbornog zakonodavstva”, kazala je Manojlovićeva.

Nazivi za smijanje

Predsjednik Mjesne zajednice „Komani” Boro Pejović istakao je da se mještani toga sela smiju od kada su pročitali koje su nazive toponima upotrijebili nadležni u tom dokumentu.

"Konsultovao sam starije mještane povodom nekih naziva, vjerujte ni oni nijesu znali za nazive koje vi pominjete. Morali ste ovo da odradite uz konsultacije sa predstavnicima MZ”, istakao je Pejović. Odbornik Socijalističke narodne partije Kolja Ljuljđuraj istakao je da je materijal trebalo da bude štampan i na albanskom jeziku i da se rasprave organizuju na području Gradske opštine Tuzi i Golubovci.

"Granice se tačno moraju znati, a građani sa time moraju biti upoznati”, istakao je Ljuljđuraj.

Bonus video: