"Diplomirale" više od 50 puta

Sagovornica “Vijesti” tvrdi da ne može da se odbrani kada krene “sezona” seminarskih i maturskih radova...
555 pregleda 37 komentar(a)
Maturski, diplomski, Foto: Agencijamagistriram
Maturski, diplomski, Foto: Agencijamagistriram
Ažurirano: 24.01.2016. 07:44h

Maja je “diplomirala“ skoro 30 puta, a Marijana više od 20, iako su obje završile po jedan fakultet.

Njih dvije pišu diplomske radove studentima, koji ne umiju ili ne žele da ih rade.

S obzirom da se često mogu vidjeti oglasi “radim diplomski”, postavlja se pitanje koliko je studenata zaista diplomiralo sa svojim radom, a koliko je pak pred komisiju izašlo sa tuđim, plaćenim radom.

Nerijetko se rade i magistarski radovi, a oglasi se mogu naći i na Internetu.

“Radim diplomske radove studentima Pravnog i Filozofskog fakulteta, smjerovi pedagogija, sociologija, predškolsko. Što se tiče literature, uglavnom se snalazim sama. Kada sam tek počela da radim bilo mi je mnogo teže. Satima sam pretraživala po Internetu, uzimala iz bibloteke, kopirala. Međutim, sada već imam sasvim pristojnu ‘bazu’ i bukvalno sve ide šablonski. Inače, na pojedinim smjerovima se stalno ‘vrte’ jedne te iste teme, pa mi to umnogome olakšava posao”, kaže za “Vijesti” Maja koja je, tvrdi, sama radila svoj diplomski i bila izuzetan student.

Pored diplomskih, Maja radi i seminarske i maturske radove.

“Srednjoškolci uglavnom kažu da ne znaju da urade rad i da iz tog razloga plaćaju nekoga. Kod studenata, najčešće su u pitanju zaposleni, pa ne mogu da se bakću time, radije će platiti nekome, mada, ima i onih koji su jednostavno lijeni i mrzi ih”, kaže Maja.

Ona tvrdi da ne može da se odbrani kada krene “sezona” seminarskih i maturskih radova, pa se dešava da ih sedmično uradi i desetak.

Marijana koja je magistrirala i odbranila svoj rad, kaže da veoma uspješno radi i diplomske.

“Svi moji diplomski su dobili 10 i komentari profesora su bili odlični. Nikada ih niko nije ‘provalio’ da im je neko drugi uradio rad. Studenti me pitaju šta da prezentuju na odbrani i sugerišem im šta je bitno da istaknu, koje rezultate, zaključke”, kaže ona.

Tvrdi da pojedine kojima je radila diplomske nikada nije ni vidjela.

S obzirom da se novcem može kupiti i diplomski, profesorima ne preostaje ništa drugo sem da otvore oči i pokušaju da otkriju prevarante.

Naplaćuju od 20 za seminarski, do 120 eura za diplomski rad

Maja kaže da cijena varira, u zavisnosti od složenosti teme, odnosno dostupne literature i tipa rada.

“Ako je diplomski rad bibliografskog tipa, mnogo je lakše i naplaćujem uglavnom 80 eura. Međutim, ako je istraživačkog tipa, cijena je 100 eura. Seminarski i maturski se kreću oko 20 eura”, pojasnila je ona.

Marijana kaže da se bazirala na izradu diplomskih koje naplaćuje 120 eura, dok je cijena seminarskih od 20 do 30 eura. Uradila je, tvrdi, i desetak stručnih radova. “Čujem da pojedini istraživanje naplaćuju 100 eura, iako se ta istraživanja i ne rade, jer šta god da dobiješ može biti realno u okviru tog mikro istraživanja i tako malog uzorka. Mada ‘namjestim’ onako kako sama znam da je realno stanje u praksi, i to je to. Meni za jedan diplomski treba tri dana rada, a znala sam da ga uradim i za noć”, rekla je ona.

Bonus video: