Zbog pretjerivanja sa alkoholom pomoć ljekara tražila 23 građanina

Zbog povreda od petardi pomoć zatražilo 14 pacijenata
53 pregleda 4 komentar(a)
Hitna pomoć, Foto: Arhiva Vijesti
Hitna pomoć, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.01.2016. 17:02h

Zbog pretjerane upotrebe alkohola tokom novogodišnjih i božićnih praznika pomoć ljekara zatražila su 23 građanina u Podgorici.

To su "Vijestima" odgovorili iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Kako su pojasnili, zbog povreda izazvanih pirotehničkim sredstvima pomoć ljekara Hitne pomoći zatražilo je 14 pacijenata u glavnom gradu, dok je u ostalim opštinama taj broj bio manji.

Iz te zdravstvene ustanove su odgovorili i da tokom praznika nije zabilježen povećan broj pacijenata.

Ljekari su ranije apelovali na roditelje da ne dozvoljavaju djeci korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava i da tokom praznika strogo kontrolišu djecu, jer se godinama bilježi rast osoba koje stradaju zbog toga.

Iz podgoričkog Doma zdravlja ranije je saopšteno da statistika pokazuje da se najčešće povređuju djeca uzrasta od pet do sedam godina, a da od posljedica petardi najščeće postaju invalidi adolescenti od 14 do 18 godina.

Naglasili su da od upotrebe petardi stradaju šake, prsti, djelovi lica i da je riječ o dubokim povredama, čije liječenje traje mjesecima.

Nadležni tvrde i da petarde pored drugih hemijskih sastojaka sadrže otrovni selen i gasovi koje udišemo, a koji ostavljaju posljedice po zdravlje.

"Vijesti" su ranije objavile da su carinici u Podgorici pronašli i oduzeli krajem godine više od 30.000 komada petardi.

Bonus video: