Učenici ne vole hemiju i biologiju

Prirodne nauke “teške i ne mnogo omiljene među učenicima”, ali i veoma zahtjevne za nastavu
141 pregleda 3 komentar(a)
Đaci, prirodne nauke, Foto: Luka Zeković
Đaci, prirodne nauke, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2015. 21:03h

Učenici imaju nizak nivo znanja u prirodnim naukama, čija nastava u našim školama “nije adekvatna”, iako više od 60 odsto anketiranih učenika u tim predmetima ima vrlodobar ili odličan uspjeh.

To se navodi u rezultatima istraživanja o nastavi hemije i biologije u osnovnim i srednjim školama, koje je uradila Crnogorska akademija nauka (CANU).

Radi analize stanja istraživanje se sprovodi u više faza, a u prvoj je anketirano 6.356 osnovaca (8. i 9. razred) i 6.411 srednjoškolaca (I, II, i III razred).

“Anketom je obuhvaćeno 50 odsto učenika ovih razreda. Anketirano je oko 650 nastavnika hemije, biologije, fizike, matematike i informatike, uprave škola i roditelji”, pojasnili su iz CANU.

Saopštili su i da rezultati ankete potvrđuju da su prirodne nauke “teške i ne mnogo omiljene među učenicima”. S druge strane, one su i veoma zahtjevne za nastavu.

Navodi se da nastavnici treba da premjeste fokus sa držanja nastave na učenike i na njihove procese učenja, dok sadržaji nastavnih predmeta, ciljevi i ishodi, u većoj mjeri, treba da budu prilagođeni realnim životnim situacijama.

“Omogućiti adekvatnu informatičku podršku procesu realizacije nastave, ali i adekvatnu obuku nastavnika za konkrentu primjenu savremenih tehnologija i softvera u proces nastave/učenja”, navodi se u istraživanju CANU.

Projektom „Prirodne nauke, matematika i informatika u obrazovnom sistemu Crne Gore“ CANU želi da na osnovu sveobuhvatne analize postojećeg stanja nastave prirodnih nauka, matematike i informatike u obrazovnom sistemu Crne Gore, uočit dobre strane i izazove koji stoje pred nastavom u ovim oblastima.

Nastavnicima “prijatno”, a đacima “dosadno”

Iz CANU se navodi da zabrinjava odnos učenika prema hemiji, koju karakteriše brz rast informacija i podataka, na kojima se temelje i neke industrijske grane, ključne za privredni razvoj. Rezultati ankete pokazuju da klimu na času različito procjenjuju učenici i nastavnici:

“Tako da svaki peti učenik gimnazije kaže da im je dosadno na času hemije, što nije birao nijedan nastavnik kao opciju. Naprotiv, polovina nastavnika hemije smatra da je učenicima prijatno na časovima.” Kad su u pitanju udžbenici, mišljenja učenika su podijeljena. Većina gimnazijalaca smatra da su lekcije iz hemije nezanimljive. Sa tom konstatacijom se slaže i skoro polovina osnovaca. “Umjesto učenja izolovanih podataka, činjenica, elemenata znanja, težište nastave/učenja trebalo bi staviti na aktivno učenje i istraživački postupak, jer se tako može vidjeti tehnologija stvaranja znanja u nauci, to jest, kako nastaju nova znanja.

Bonus video: