Rekonstrukcija puta do Čajniča koštaće 11,5 miliona eura

Rekonstrukcija puta do Čajniča, jednog od najgorih u Crnoj Gori, koštaće 11,5 miliona eura
77 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja-Čajniče, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja-Čajniče, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.12.2018. 17:16h

Rekonstrukcija puta preko Metaljke do granice sa Bosnom i Hercegovinom najvjerovatnije će početi na proljeće naredne godine.

To je rekao novoizabrani potpredsjednik Opštine Pljevlja Mervan Avdović na javnoj raspravi o nacrtu budžeta Opštine Pljevlja za narednu godinu, održanom sa predstavnicima seoskih mjesnih zajednica.

Avdović je kazao da će tender za odabir izvođača radova biti raspisan polovinom decembra, a da će vrijednost radova iznositi 11,5 miliona eura.

Potpredsjednik Opštine je kazao da nije imao priliku da se upozna sa detaljima projekta, ali da zna da će se na pojedinim dionicama raditi ispravka puta.

Put prema Čajniču u BiH je jedan od najgorih u državi i več odavno ga je trebalo rekonstruisati, zbog velikog broja krivina, rupa i ulegnuća na asfaltu.

Iz Direkcije za saobraćaj prije tri godine najavljivali su njegovu rekonstrukciju, ali do danas ništa nije urađeno.

Posebno rizične tačke su na dionicama puta na prilazu mjestu Baljenovac, dijelu puta preko planine Kovač, kao i lokacije Karovića poljana i Metaljka.

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača nedavno je u odgovorima dostavljenim “Vijestima” saopštio da se projekat rekonstrukcije radi u dvije faze. Prva faza biće od Pljevalja do sela Krće u dužini od 19 kilometara, a druga faza od Krća do Metaljke u dužini od 18 kilometara.

“Projekat podrazumijeva proširenje puta na dvije trake, ukupne širine 6,6 metara i računskom brzinom od 50 kilometara na čas. Projektom je predviđeno ublažavanje krivina”, naveo je Parača. Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović kazao je da je put Pljevlja-Metaljka jedan od najgorih u Crnoj Gori.

“Nema dijela puta koji je normalan. Čak i od granice na Metaljci do Čajniča je u veoma lošem stanju. Udarne rupe, ispucao i potonuo asfalt pun rupa je glavna odlika ovog puta. Do danas ozbiljnijih zahvata nije bilo na tom putu, osim sporadičnog krpljenja rupa na primitivan način, koje je koštalo koliko dva moderna puta”, kazao je Mitrović.

Ovim putem svakodnevno prolazi veliki broj vozila i putnika koji putuju u neki od gradova u BiH, a među njima je i veliki broj studenata koji se školuju u Sarajevu ili Foči.

Bonus video: