Trpe bol dok ne stignu u Beograd

U Crnoj Gori nema mogućnosti za popravku i vađenje zuba u opštoj anesteziji, koja je često neophodna djeci s posebnim potrebama
138 pregleda 27 komentar(a)
Zub, zubari, zubobolja, Foto: Musthavemom.com
Zub, zubari, zubobolja, Foto: Musthavemom.com
Ažurirano: 05.12.2015. 20:41h

Neka od djece sa posebnim potrebama u Crnoj Gori ne mogu da poprave, ili izvade zub, pa su nerijetko prinuđena da trpe bolove do odlaska u Beograd.

Na Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) godinama nema adekvatne stolice, na kojoj bi se djeci mogao popraviti i izvaditi zub u opštoj anesteziji.

Direktor poliklinike Dženad Ganjola pojasnio je da je u lokalnoj anesteziji moguće popraviti zube samo djeci sa kojima je moguće ostvariti kontakt.

Takvoj djeci je moguće i izvaditi zub u opštoj anesteziji u Operacionom bloku Dječje bolnice.

Zbog nedostatka pokretne stolice, roditelji su prinuđeni da djecu vode na Stomatološki fakultet u Beogradu, o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje.

Nikšićanin Velibor Božović kazao je da prije puta moraju izdvojiti, a često i pozajmiti, do 1.000 eura za liječenje i putne troškove.

“Obavili smo kontrolni pregled na Stomatološkoj poliklinici u junu, a dijete mora do Nove godine popraviti zube na Stomatološkom fakultetu”, pojasnio je Božović.

On je istakao i da djeci sa invaliditetom teško pada višečasovno putovanje i boravak u drugoj sredini, gdje zbog liječenja moraju ostati i po sedam dana.

Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa posebnu zdravstvenu zaštitu određenim kategorijama stanovništva, među koje spadaju i osobe sa hendikepom.

I Zakonom o zdravstvenoj zaštiti je precizirano da je liječenje osoba sa hendikepom jedna od prioritetnijih mjera.

“Ministarstvo rada obećalo stolicu”

Ganjola tvrdi da je problem nedostatka pokretne stomatološke jedinice bio glavni razlog za upućivanje pacijenata van Crne Gore.

On je pojasnio da je Klinički centar više puta preko tendera pokušavao da nabavi jedinicu, ali da nije bilo adekvatne ponude. Naglasio je da pregovaraju sa Ministarstvom rada iz socijalnog staranja, iz kojeg su im obećali da će uskoro nabaviti jedinicu za djecu sa posebnim potrebama.

Bonus video: