Hoćemo li dozvoliti da se od lica sa invaliditetom otme još najmanje šest miliona eura?

"Imamo li pravo da dozvolimo da se otme šansa za zapošljavanje, da se kaže da nema dovoljno novca za personalnog asistenta, da se nema za otklanjanje arhitektonskih barijera, da se komplikuju procedure oko povlastica za putovanje"
1 komentar(a)
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
osobe s invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2015. 16:50h

Iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, od 2009. godine nenamjenski je potrošeno više od 40 miliona eura, saopšteno je na Forumu o položaju i pravima te populacije, koji je organizovala Socijalistička narodna partija (SNP).

Na Forumu su, u ime organizatora, govorili predsjednik SNP-a Srđan Milić, predsjednica Savjeta za zaštitu prava na rad, penzijsko-invalidsku, socijalnu i dječju zaštitu Nataša Vuković, i poslanica SNP-a Snežana Jonica.

U radu skupa učestvovali su i predstavnici Udruženja mladih sa hendikepom, Saveza slijepih Crne Gore, Naše inicijative, Udruženja plegije, Saveza gluvih i nagluvih, Saveza Udruženje paraplegičara i Mreže za edukaciju i razvoj servisa podrške za osobe sa invaliditetom, kao i članovi Savjeta za zaštitu prava na rad, penzijsko-invalidsku, socijalnu i dječju zaštitu SNP-a.

Milić je, kako je saopšteno iz SNP-a, ukazao na nenamjensko trošenje sredstava iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, navodeći podatak Državne revizorske institucije da je tom fondu od 2009. do 2014. godine uplaćeno 36,5 miliona EUR, od čega je namjenski potrošeno svega 1,97 miliona.

“Nenamjenski je potrošeno 34,5 milion, a ako tome dodamo sredstva iz ove godine, cifra prelazi 40 miliona EUR”, istakao je Milić.

On je naveo da je Vlada nastavila sa starom lošom praksom, pa je tako u Predlogu budžeta za narednu godinu za Fond ponovo predviđeno samo dva miliona EUR, iako je priliv sredstava u Fond u pretprošloj godini bio 8,8 miliona, a u prošloj 8,5 miliona eura.

“Smijemo li dozvoliti da se usvoji takav Budžet? Da li imamo pravo da dozvolimo da se na najočigledniji mogući način od lica sa invaliditetom otme još najmanje šest miliona EUR sledeće godine“, upitao je Milić.

On je upitao i „imamo li pravo da dozvolimo da se otme šansa za zapošljavanje, da se kaže da nema dovoljno novca za personalnog asistenta, da se nema za otklanjanje arhitektonskih barijera, da se komplikuju procedure oko povlastica za putovanje“.

„Da nema dovoljno odgovarajućih didaktičkih sredstava u školama, da nam zdravstvene ustanove nemaju ni fizički pristup, ni odgovarajući kadar, a sve pod izgovorom da je ekonomska kriza i da nema dovoljno sredstava”, dodao je Milić.

On je istakao da su Savjet za zaštitu prava na rad, penzijsko-invalidsku, socijalnu i dječju zaštitu SNP-a i Klub poslanika, maksimalno posvećeni iniciranju niza zakonskih rješenja koji će doprinijeti poboljšanju položaja i boljoj integraciji lica sa invaliditetom.

Na Forumu su usvojene i preporuke, među kojima je da se inicira konsultativno saslušanje na temu “Efikasnost korišćenja sredstava od doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom“, na zajedničkoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode i Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje.

Preporučeno je i da se pokrene inicijativa za izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i da se inicira kontrolno saslušanje ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića i ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević, o realizaciji zaključaka koje je Skupština, na predlog SNP-a, donijela uz Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom 26. juna.

Na Forumu je usvojena i preporuka da se pripremi set novih zakonskih inicijativa kojima bi se obezbijedile poreske, carinske i druge olakšice, kao i smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje, u cilju podsticaja poslodavaca da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Bonus video: