Poruka ministru od studenata: Pooštrite kriterijume za pravosudni

Milović je “Vijestima” saopštio da studenti pozdravljaju odluku Ministarstva da odustane od norme iz prve verzije Nacrta zakona o pripravnicima u državnoj upravi i pravosudnom ispitu, kojom je bilo predloženo vraćanje 36 bruto-plata, ukoliko “bez opravdanog razloga ne izađu na pravosudni ispit”
851 pregleda 15 komentar(a)
Andrej Milović, Foto: Privatna arhiva
Andrej Milović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.11.2015. 15:10h

Kriterijumi za polaganje pravosudnog ispita često su nedopustivo niski, ocijenio je specijalizant državnog Pravnog fakulteta Andrej Milović.

On je ministru pravde Zoranu Pažinu poručio da studenti prava žele da država bolje uredi oblast obavljanja pripravničkog staža u državnim organima i polaganja pravosudnog ispita, istakavši da se to u prvom redu postiže povećanjem kvaliteta, odnosno pooštravanjem kriterijuma.

Milović je “Vijestima” saopštio da studenti pozdravljaju odluku Ministarstva da odustane od norme iz prve verzije Nacrta zakona o pripravnicima u državnoj upravi i pravosudnom ispitu, kojom je bilo predloženo vraćanje 36 bruto-plata, ukoliko “bez opravdanog razloga ne izađu na pravosudni ispit”. Milović, jedan od potpisnika prigovora na Nacrta akta, pozvao je Pažina na dijalog:

”Jer za uređenje ove oblasti imate našu podršku, ali ste, nažalost, promašili metod”.

On je ocijenio da se bolji kvalitet pravnika ne postiže predloženim ograničenjima, već pooštravanjem kriterijuma, obezbjeđivanjem adekvatne literature za pravosudni ispit koje trenutno nema...

“Ne možemo nikako da se saglasimo sa time da se uslov od dvije godine rada u pravosuđu, radi polaganja pravosudnog ispita, poveća na minimum tri godine, jer smo time diskriminisani u odnosu na sve prethodne generacije pravnika. Pogotovu ako se pogleda uporedna praksa država regiona, gdje je dvije godine rada u pravosuđu uslov za polaganje pravosudnog, a u Hrvatskoj, koja je članica EU, svega 18 mjeseci. Argument da su konsultovali eksperte iz EU, ne opravdava povećanje, jer se recimo i u Njemačkoj propisuje dvije godina rada u pravosuđu, a Italiji i Francuskoj 18 mjeseci. Pri tom, nisu uzeli ni finansijski aspekt u obzir, koji je možda i najproblematičniji, nije isto primati pripravničku platu u Crnoj Gori i u EU”, poručio je Milović.

Milović je poručio Pažinu da su, kako tvrdi, njegovi saradnici i on, ali i svi nosioci pravosudnih funkcija, polagali pravosudni ispit uz uslov od dvije godine rada u pravosuđu. Zbog toga, kaže, ne vidi razlog da budu diskriminisani u odnosu na ostale.

Bonus video: