I fudbal se igra na svemirskoj stanici

U vasioni je provela ukupno 55 dana, gdje je tokom 11 godina rada u američkom svemirskom programu lansirana pet puta
61 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2015. 06:32h

Američka astronautkinja Marša Ajvins kaže da je od- malena željela da postane astronaut, što je 1989. godine i uspjela, završivši obuku za svemirski program NASA.

"Kada sam prvi put izabrana da putujem na Međunarodnu svemirsku stanicu, otac mi je kazao da sam konačno pronašla dobar način da pobjegnem od kuće, što mi je oduvijek bio i cilj", kazala je.

Ajvins je jedna od pedesetak žena lansiranih u svemir, a sinoć je posjetiocima Američkog ugla u Podgorici dočarala život u svemiru kroz mnoštvo fotografija i video snimaka sa svemirske stanice.

Posjetioci Američkog ugla mogli su vidjeti razne akrobacije, koje se izvode u bezvazdušnom prostoru. Na nekim snimcima astronauti igraju i fudbal u svemiru.

Ajvins se u NASA zaposlila kao inženjer, prije nego se prijavila za svemirski program ove američke institucije. Tokom 11 godina učestvovala je na pet letova američkog svemirskog broda, provodeći ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njen najduži neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana.

Dok je u vasioni, ona tvrdi da nije daleko od porodice, jer se uz savremenu tehnologiju sa njima može i vidjeti i čuti kada god hoće.

"Sa stanice uvijek vidim Zemlju, tako da nemam osjećaj da sam daleko od kuće, jedino fali fizički kontakt, ali putem tehnologije uvijek možete ostvariti emocionalni kontakt“, priča Ajvins.

Tokom karijere je učestvovala u izgradnji Međunarodne svemirske stanice, na kojoj u ovom trenutku boravi šest članova posade.

Tvrdi da sva hrana u svemir stigne zamrznuta, jer na stanici nemaju mogućnost da kuvaju ili gaje povrće, i da često budu željni svježeg voća i povrća.

"Ne možete vjerovati koliko se posada obraduje, kada iz Japana stigne pošiljka svježeg grejpfruta i limuna. Toliko vam nedostaje da ga dobro omirišete, prije nego počnete sa jelom“, istakla je.

Kaže da je, i pored svakodnevnog treninga u vasioni, potrebno nekoliko dana kako bi se ponovo privikli na gravitaciju.

“Najteže je držati glavu uspravnu, jer ne postoji način da trenirate vrat. Pa se uvijek prvih dana koristim rukama kako bih držala glavu uspravno, dok se u prostoru okrećem mic po mic, jer ću u suprotnom pasti”, pojasnila je Ajvins.

Smatra da bi čovjek trebalo prvo da nauči da funkcioniše na Mjesecu, gdje je do sada otišlo šest letova, odakle bi nastavio osvajanje Marsa i vasione.

Galerija

Bonus video: