Rožaje: Dim ometa vožnju magistralom

Na gradsku deponiju bacaju i otpad iz mesnih industrija i klanica koji može biti otrovan, pa se mještani boje zaraze
6 komentar(a)
Rožaje deponija, Foto: Čitalac Vijesti
Rožaje deponija, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 01.09.2015. 16:12h

Gradska deponija u Rožajama gori već nekoliko dana i širi nesnosan smrad koji naročito smeta mještanima Baća i Njeguši. Oni, kao i stanovnici Radetine, Biševa i Jablanice strahuju da bi moglo doći do zagađenja vazduha, odnosno narušavanja zdravlja ljudi.

"Deponija na tom mjestu postoji još od prethodne vlasti, ali se nikada nije dogodilo da danima neprekidno gori, a da niko ni ne pokušava da je ugasi. Najveću opasnost predstavlja što se na tu deponiju baca i otpad iz mjesnih industrija i klanica koji može biti otrovan, naročito ako se zapali, pa ga ljudi i udišu“, rekli su "Vijestima“ mještani Baća i Njeguša.

Oni tvrde da se na deponiju u slučaju paljenja ne sipa zemljani materijal koji bi spriječio da paljevina dospije do jezgra smetlišta kada je teško ugasiti vatru.

"Bojimo se da je ovo zapaljenje duboko i da će potrajati, zboge čega će i saobraćaj na toj dionici biti ugrožen“, istakli su mještani.

Deponija se nalazi neposredno pored magistralnog puta koji iz Rožaja vodi ka Srbiji, pa dim stvara smetnju vozačima u dužini od nekoliko kilometra.

"Čak prije nego što smo ugledali dim, osjetili smo jako ružan miris. Onda smo upali u more smoga zbog kojeg smo usporiti vožnju, strahujući na šta ćemo naići. Ma jedna jako ružna i neprijatna slika“, rekao je "Vijestima" turista iz Kragujevca koji nam je proslijedio par fotografija.

Direktor Komanulanog preduzeća Huzeir Nurković je kazao da se radi na sanaciji paljevine.

"Slali smo cisternu i gasili vodom, ali to teško ide. Nismo sigurni da li je došlo do samozapaljivanja ili to neko namjerno radi, ali smo svjesni da je problem veliki i učinićemo sve da ga riješimo. S obzirom na to da ima puno smeća zbog čega se šire neprijatni mirisi, ali to ne može ugroziti zdravlje judi“, smatra Nurković.

Zemljane nasipe, istakao je, praktikuju dva puta godišnje kako bi izravnali prilaz deponiji, a organski otpad bacaju u krečnjave rupe, zbog čega on ne predstavlja opasnost.

Bonus video: