Suša i uvoz "pojeli" zaradu zaradu poljoprivrednika

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zete Raco Dobrović tvrdi da poljoprivrednici ljetos nijesu imali zarade
72 pregleda 3 komentar(a)
poljoprivrednici, Foto: Boris Pejović
poljoprivrednici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2015. 14:59h

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zete Raco Dobrović ocijenio je da je ovogodišnja sezona ubjedljivo najlošija, što mu svakodnevno potvrđuju zetski poljoprivrednici.

Dobrović je kazao da su poljoprivrednici veoma nezadovoljni, istakavši da je za loš plasman proizvoda najvećim dijelom 'kriv' uvoz.

“I ja sam se nekad bavio poljoprivrednom proizvodnjom, ali za svoje 72 godine ne pamtim da je bila 'grđa' sezona. Pored naše proizvodnje, uvezli su paradajz i lubenicu ...Veliki trgovački lanci od poljoprivrednika su bijeli kupus otkupljivali za pet centi po kilogramu, a prodavali ga po 20 centi. To je tragedija”, istakao je Dobrović.

On je kazao da je sad lubenica skuplja, od 30 do 35 centi po kilogramu, “jer je nema niko u Zeti i okruženju”.

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Zeti M.S. kazao je “Vijestima” da je ove godine zasadio 200 tona paradajza, od kojih je 50 tona 'prosuo', a još toliko mu je ostalo na njivi.

On je naglasio da je od ovogodišnje sezone uspio da pokrije samo osnovne troškove, istakavši da ima i onih koji su prošli “gore od njega” i koji od uloženih tri, nijesu uspjeli da izvuku ni 1.000 eura.

Istakavši da je domaće proizvođače 'ugušio' uvoz, on je ocijenio da je “prvi cilj vlasti da poljoprivrednici pokriju troškove, a drugi - da se građani prehrane”.

“Sada imam i 5, 6 tona nasloženog paradajza, koji treba prodati. Prodavao sam trgovcima, ali i trgovačkim lancima, kad nijesu imali odakle da nabave robu. Nekad je svaki poljoprivrednik u Zeti imao trgovca sa primorja, ali sad nije tako”, istakao je sagovornik “Vijesti”.

Smailj Čunmuljaj iz Udruženja poljoprivrednika Malesije, je istakao da uvoz dosta šteti poljoprivrednicima, naglasivši da bi trebalo više voditi računa o domaćim proizvodima.

“Ove godine, nijesu kao ranije, ostala neubrana polja, ali je suša uzrokovala slabe prinose, a time i zaradu. Ne znam kako ćemo se pripremiti za iduću sezonu...”, kazao je Čunmuljaj.

Čunmuljaj: Suša uzela danak

Čunmuljaj, pored uvoza, kao razloge za lošu sezonu navodi i slab prinos poljoprivrednih kultura na tom području zbog suše.

“U Malesiji je iz godine u godinu sve više površina sa poljoprivrednim zasadima sa, uglavnom, povrtlarskim kulturama, ali i pšenice, raži, ječam...Vrućine su negdje potpuno uništile zasade lubenice, pipuna, paprike, kupusa, paradajza, a bio je i slab prinos pšenice”, istakao je Čunmuljaj, dodajući da je slab prinos diktirao i potražnju

Bonus video: