Crnogorske ševe švercuju za Italiju

Kvote za lov se premašuju 100 odsto, a ubijaju se i vrste koje nijesu predviđene za lov, tvrdi međunarodna organizacija “Birdlajf”
134 pregleda 13 komentar(a)
lov Solana, Foto: Vesko Belojević
lov Solana, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.08.2015. 05:32h

Oko 200 hiljada ptica bude ubijeno u Crnoj Gori gotovo svake godine, a među njima je ogroman broj i onih za koje je lov zabranjen, pokazali su podaci međunarodne organizacije Birdlajf.

Na drugoj strani, službenici Uprave carina spriječili su u prošloj i u prvih pet mjeseci ove godine krijumčarenje svega 150 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, a stranci iz Crne Gore najčešće pokušavaju da iznesu šljuke.

Birdlajf je uradio procjenu brojnosti ubijenih ptica na nivou evropskog kontinenta, prema kojoj se jasno vidi da je Mediteran pod ogromnim pritiskom krivolovaca, a posebno je istaknut prostor Balkana

“Razlog je loše organizovana čuvarska služba i haotično stanje u lovištima. Podaci Uprave carina nama pokazuju da se ne vrši jaka kontrola na izlascima iz Crne Gore. U Srbiji, Hrvatskoj i BiH svake godine imamo aferu “balkanske ptice”, gdje se nalaze na hiljade ubijenih ptica u pokušaju krijumčarenja. U Crnoj Gori imate jako malo otkrivanja krijumačeranja”, kazao je direktor Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Darko Saveljić.

Iz analize Birdlajfa se vidi da se, pored lovnih vrsta, gdje se 100 odsto premašuju kvote dodijeljene za odstrel, nalaze i neke vrste koje za to nisu predviđene za odstrel.

“Posebno su ugrožene ševe. Na tabeli se jasno vidi da postoji jak pritisak na male pjevačice, koje su specijalitet u italijanskim restoranima i ilegalno se prebacuju preko granice. Najviše stradaju prepelice, šljuke ili baljoške, ali mi smo više zabrinuti za ove vrste koje nisu lovne, a koje stradaju u ogromnom broju”, kazao je Saveljić.

Poseban problem, prema njegovim riječima, je što je zabranjeno u lovu koristiti vabilice i plastične mamce, koje se bez problema i u ogromnom broju koriste u lovu, najviše i primorskim opštinama.

Kordinator u CZIP-u Jelena Delić kazala je da je CZIP bio veoma aktivan u podnošenju krivičnih prijava, ali da je svaka prijava pala na sudu.

“Dobijali smo apsurdna obrazloženja, od toga da se radi o fotomontaži, do toga da naše fotografije krivolovaca neće da prihvate jer su napravljene bez ovlaštenja. Napravimo fotografiju krivolovca sa ubijenim pticama, sa puškom i plastičnim mamcima, a to na sudu nije relevantno jer smo ugrozili njegovu privatnost i slikali ga. Da je neko fotografisao nekog da ubija ljude, to bi sud uzeo u obzir, a u ovim slučajevima ne”, kazala je Delić.

Evropska unija napravila crnu listu, ima i crnogorskih ptica

"EU je u maju napravila cvenu listu ptica, na kojoj su i pojedine vrste ptica koje se love u Crnoj Gori. Mi ćemo od Ministartva poljoprivrede tražiti da im promijene status i izbace sa liste lovnih vrsta. Na toj listi našle su se jarebica kamenjarka, kao i grlica i glavoč, koji su ugroženi, a kod nas se love. Tu je i baljoška koja je blizu ugroženosti," kazao je Saveljić.

On pojasnio da jarebice kamenjarke ima sve manje i gubi staništa zbog velikog broja požara, a predmet je i krivolava. Nakon monitoringa na Skadarskom jezeru, kako je naveo, na oko 350 kilometara kvadratnih ima manje od hiljadu parova baljoški, što je zabrinjavajuće.

Bonus video: