Seljanovo: Niko ne može zaustaviti graditelje u komšiluku

Marićeva i njene komšije ističu da stalno zovu Komunalnu policiju Opštine Tivat koja „dođe, napravi zapisnik i ode, a da se ništa ne promijeni“
122 pregleda 10 komentar(a)
Portland Tivat, Foto: Siniša Luković
Portland Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.07.2015. 11:27h

Stanari stambene zgrade u Beogradskoj ulici na Seljanovu obratili su se „Vijestima“ zbog, kako kažu, terora koji trpe zbog gradnje obližnje velike stambeno-poslovne zgrade čiji je investitor tivatska firma „Portland“. Zgrada je u završnoj fazi izgradnje i na njoj se svakodnevno bez prestanka obavljaju radovi uprkos tome što je, shodno odluci SO Tivat, 15.juna na snagu stupila privremena zabrana izvođenja građevinskih radova u Tivtu zbog nesmetanog odvijanja turističke sezone.

„Vidite i sami što se dešava – radnici bez prestanka buše, miješaju beton, lupaju, testerišu i burgijaju, tako da mi od najranijih jutarnjih sati do mraka nemamo ni trenutak mira ni spokoja. Kola na parkingu su nam stalno prekrivena prašinom, čak povremeno i malterom, a kamioni i druga vozila koja dolaze na gradilište zakrčavaju prilaz parkingu. Dio javnih površina je uzurpiran građevinskim materijalom i nikoga od nadležnih nije briga da pokušaju riješiti ovaj problem i sprovesti propise u djelo,“ kaže Antonija Marić.

Sa njom se slažu sve njene komšije iz stambene zgrade „Šoping ulaz 1“, koji podsjećaju da od septembra prošle godine imaju niz problema zbog gradnje velike četvorospratnice u susjedstvu. Pored buke i prašine sa gradilišta, koje je moralo biti zapečaćeno 15.juna, najviše im smeta to da nemaju gdje parkirati svoje automobile, jer je dio parkinga sa 12 pozicija za automobile koji je 1988. tivatski Arsenal napravio za potrebe njihove zgrade, kako kažu, uzurpiran građevinskim materijalom za „Portlandovo“ gradilište, a preko dvije parking pozicije, uz dozvolu Opštine, za novu zgradu je sagrađena prilazna rampa njenoj podzemnoj garaži.

„Opština im je svojevremeno dala saglasnost da zakupe 64 kvadrata parkinga za potrebe gradilišta, ali je rok na koji im je taj dio javne povrine bio izdat istekao, a oni je još uzurpiraju. Mi nemamo gdje parkirati naše automobile. Komunalna policija nas kažnjava sa po 60 eura ako auto ostavimo na jedinom mogućem mjestu – trotoaru preko puta naše zgrade, a njima niko ništa ne može,“ kaže Marićeva.

Ona i njene komšije ističu da stalno zovu Komunalnu policiju Opštine Tivat koja „dođe, napravi zapisnik i ode, a da se ništa ne promijeni“.

„Žalili smo se Upravi za inpekcijske poslove i dostavljali žalbe na telefon kol-centra Nacionalne turističke organizacije, ali ništa ne pomaže. Nevjerovatno je da u ovoj državi institucije sistema ne mogu ili iz ko zna kojih razloga, neće da rade svoj posao, pa nam je obraćanje medijima jedina nada,“ uglas kažu stanari zgrade „Šoping-ulaz 1“ na Seljanovu.

Načelnica Komunalne policije Opštine Tivat Jadranka Joksimović „Vijestima“ je potvrdila da je 15.juna zvanično stupila na snagu sezonska zabrana izvođenja građevinskih radova, ali da se ona u slučaju „Portlandovog“ gradiliša u Beogradskoj lici uporno ne poštuje.

„Ne znam koliko smo već puta u proteklih dvadesetak dana izlazili na teren i svaki put napisali mandatnu kaznu investitoru i odgovornom licu u njemu, ali oni se na to ne obaziru. Plate kaznu i nastavljaju dalje da rade, a mi nemamo mogućnosti da ih zatvorimo, odnosno da zapečatimo gradilište. Očito da su izračunali da im se više isplati da završe zgradu i nama plaćaju kazne u pojedinačnim iznosima od 100 do 150 eura, nego da kasne sa radovima,“ kazala je Joksimović. Ona je dodala da osim Komunalne policije, niko drugi nema nadležnost da sprovodi opštinsku odluku o sezonskoj zabrani gradnje, pa će gradilište u Beogradskoj i dalje biti predmet pažnje njenih službenika.

Bonus video: