"MNOGO PROBLEMA"

Demokrate: Budvani najbolje znaju kako Morsko dobro upravlja marinom

Demokrate insistiraju na tome da se u najskorijem roku obezbjedi dio u marini koji će se koristiti isključivo za potrebe građanstva
76 pregleda 11 komentar(a)
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 14.02.2019. 13:10h

Problemi sa kojima se, od kad je na upravljanje JP “Morsko dobro” data Gradska marina u Budvi, susreću građani Budve su brojni, smatraju u Demokrastskoj Crnoj Gori. 

"Ugovorom o koncesiji Gradske marine, koncedent, JP “Morsko dobro”, i koncesionar “Strateks” grupa i njihov od skora partner “Dogus” grupa iz Turske, koncesionar se između ostalog obavezao i da pomorsku luku u Budvi, koja predstavlja opšte dobro države Crne Gore, koristi tako što će obavljati djelatnosti koje su u javnom interesu. Na to koncesionara obavezuje i Zakon o koncesijama. Nakon spornog Predloga zakona o eksproprijaciji, koji je sa velikom pažnjom ispraćen u javnosti, gdje se naglasak takođe stavlja na famozni problem javnog interesa, taj isti problem susrećemo i u ova dva važeća zakona", navodi se u saopštenju člana Glavnog odbora Demokrata Đorđe Zenović.

Suština je, kako navode u saopštenju, da se ne smije dozvoliti da se javni interes koristi kao eufemizam za privatni interes.

"Građani Budve, koji koriste usluge Gradske marine, najbolji su svjedoci na koji način koncesionar upravlja ovim opštim dobrom. Njihov isključivi interes je privatizovanje Gradske marine i postavljanje sopstevnih uslova koji su običnim građanima najblaže rečeno surovi. U krajnjem, to kao posljedicu može imati to što u gradskoj marini više neće ostati niti jedno plovilo mještana, koji ne mogu finansijski iznjeti cijenovnik za lučke usluge i vezove koji je sada na snazi. Dovoljno govori činjenica da za cijenu koju građani plaćaju koncesionaru za lučke usluge na nivou godine, svake godine možete kupiti po jednu barku, dok recimo u Splitu cijena veza iznosi stotinu eura. Ne ostvaruju svi građani koji posjeduju plovila profit na račun usluga koja mu se pružaju u Gradskoj marini, pa tako nije ni pravedno da plaćaju istu cijenu. Razumijemo da koncesionar osnovnu motivaciju za upravljanje Gradskom marinom vidi u zaradi, i to niko ne osporava, ali tražimo da se nađe način da budvanska marina sačuva makar malo svoje autentičnosti i primorskog duha. Konačno, nadležni organ koji je dužan da sprovodi inspekcijske poslove i kontroliše sprovođenje Ugovora o koncesiji je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, ali on tu svoju zakonsku obavezu ne ispunjava", navodi se.

Demokrate insistiraju na tome da se u najskorijem roku obezbjedi dio u marini koji će se koristiti isključivo za potrebe građanstva, te da se osim komercijalnih vezova, vrate i komunalni vezovi, koji su, dok je marinom upravljala Opština Budva bili jedina vrsta vezova.

"Zahtjevamo i da se cijene zakupa veza i lučkih usluga snize do neke optimalne granice, koja neće dodatno pogađati budžet građana. Samo na taj način se može obezbjediti dosljedno ispunjavanje javnog interesa. U suprotnom, ispaštaće pomorska privreda, a sve veći broj građana će biti prinuđeno da se odrekne njihovog načina života, koji krasi svako primorsko mjesto, a to je život sa morem, od mora i na moru. Takođe, zahtjevaćemo da se iz koncesionog područja apsolutno izuzme vaterpolo bazen, koji mora ostati u isključivom vlasništvu Vaterpolo kluba “Budvanska rivijera”", zaključuje se.

Preporučujemo za Vas