Šegrt propisao pravila ponašanja u Ministarstvu zdravlja

Kodeksom, međutim, nijesu predviđene kaznene odredbe za neprimjereno ponašanje, ali jesu etičke i “u tom smislu moralno je obavezujući”
11 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.07.2015. 19:39h

Ponašanjem, na poslu i u slobodno vrijeme, profesionalnošću, ali i pristojnim odijevanjem, zaposleni u Ministarstvu zdravlja dužni su da štite ugled tog resora Vlade.

Ta, ali i druga pravila propisana su nedavno donesenim Etičkim kodeksom, koji je potpisao ministar Budimir Šegrt.

Zaposleni će i dalje moći da primaju poklone vrijedne do 50 eura.

Kodeksom je, između ostalog, predviđeno da službenici ne smiju nakon radnog vremena da rade “neprimjerene” poslove, koji bi štetili ugledu i interesima Ministarstva.

Pravila postoje i za rukovodioce, koji su dužni da preduzimaju mjere kojima će se spriječiti korupcija i “nedozvoljeni oblici ponašanja”.

Iz Ministarstva su saopštili “Vijestima” da kodeksom, međutim, nijesu predviđene kaznene odredbe za neprimjereno ponašanje, ali da jesu etičke i da je “u tom smislu moralno obavezujući”.

Odgovorili su da Etički kodeks ima za cilj očuvanje, afirmaciju i unapređenje dostojanstva i ugleda službenika i namještenika i povećanje povjerenja građana u njihov rad.

Dokumentom je predviđeno da zaposleni ne mogu da koriste povoljnosti posla u Ministarstvu kako bi ostvarivali ličnu korist, a treba da izbjegavaju svaki mogući konflikt interesa i da ukažu ako kod kolega primijete takvo postupanje.

Ponuđene koristi i povlastice zaposleni treba da odbije, ukoliko je moguće identifikuje osobu koja ponudi ili pokloni nešto, ali i vrati uručeni poklon, ako ne treba da se upotrijebi kao dokazno sredstvo...

Zabranjeno je da zaposleni obezbjeđuju korist za sebe, bliske rođake, prijatelje...

Za ljekare u bolnicama ne važe pravila Ministarstva zdravlja

Zaposleni u domovima zdravlja i bolnicama nijesu obavezni da primjenjuju Kodeks Ministarstva.

“Vijestima” je iz Ministarstva saopšteno da nikome nije osporeno pravo da donese etički kodeks prilagođen zaposlenima i načinu rada i funkcionisanja.

Tvrde da su kodeksom željeli da podsjete da “treba gajiti kulturu na poslu i da zaposleni treba da zasnivaju stavove na objektivnosti, nepristrasnosti i zakonitosti, postupaju profesionalno i korektno, blagovremeno daju tačne podatke...”.

Zakon kaže da je prihvatljiv poklon jeftiniji od 50 eura

Zaposleni ne smiju da primaju poklone, osim onih koji su definisani Zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

Zakonom je dozvoljeno javnim funkcionerima da primaju protokolarne poklone, koje dobijaju od predstavnika druge države ili međunarodne organizacije i koja postaju svojina države, kao i prigodne, čija je vrijednost manja od 50 eura.

Novčanom kaznom od 300 do 1.500 eura kazniće se za prekršaj javni funkcioner koji primi novac, hartije od vrijednosti i dragocjeni metal, bez obzira na njihovu vrijednost, ali i poklon, osim protokolarnog i prigodnog poklona manje vrijednosti.

Bonus video: