Pogrešna politika vlasti u oblasti zdravstva

„Ukoliko brzo ne dođe do radikalne promjene u načinu vođenja zdravstvene politike, a to ne zavisi samo od ministra i njegovog resora, onda će se pamtiti samo izjava i ocjena Šegrta“
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2015. 11:29h

Priznanje ministra zdravlja, Budimir Šegrta da je nepravilno prikazivanje obaveza i nagomilavanje duga dovelo u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema govori dovoljno o, kako je ocijenjeno iz Socijalističke narodne partije (SNP), pogrešnoj politici aktuelne vlasti u toj oblasti.

Iz te partije kazali su da je crnogorski zdravstveni sistem već odavno „na aparatima“ i da je, kako smatraju, hitno potrebno pristupiti ozdravljenju zdravstva.

„Priznanje resornog ministra da je „nepravilno prikazivanje obaveza iz prethodnog perioda i nagomilavanje višegodišnjeg duga dovelo u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema“ dovoljno govori o pogrešnoj politici aktuelne vlasti u toj važnoj oblasti“, kazala je portparolka SNP-a, Slađana Kaluđerović.

To priznanje je, kako se navodi, jasan dokaz da u Vladi i kod partija koje čine parlamentarnu većinu, zdravlje crnogorskih građana bilo poslednje čega su se sjećali u svom poslu.

„Ukoliko brzo ne dođe do radikalne promjene u načinu vođenja zdravstvene politike, a to ne zavisi samo od ministra i njegovog resora, onda će se pamtiti samo izjava i ocjena Šegrta“, smatra Kaluđerović.

Prema njenim riječima, zdravlje je najveće bogatstvo pojedinca, a zdravlje nacije zalog njene izvjesne budućnosti.

Zbog toga, kako je ocijenila, zaštita zdravlja mora da bude dio konstantne i adekvatne brige države i ne može biti prepuštena slučaju, kako je to do sada bilo u mnogim primjerima.

„Crnogorskom zdravstvu ne mogu pomoći infuzije, već je krajnje vrijeme da se pristupi strateškom osmišljavanju zdravstvene politike, čiji će rezultat biti efikasan i kvalitetan sistem, koji će funkcionisati na zadovoljstvo svih građana“, poručila je Kaluđerović.

Ona je ocijenila da državni i privatni zdravstveni sektor ne smiju biti suprotstavljeni, već komplementarni i integrisani u jedinstven sistem, u cilju podizanja kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite.

Osnova zdravstvene politike Crne Gore treba da budu, kako je kazala, kontinuirana preventivna zaštita od rođenja, tokom školovanja i na radnom mjestu, obavezna zdravstvena edukacija, besplatne zdravstvene usluge za maloljetnike, nezaposlene, trudnice, penzionere i osobe u stanju socijalne potrebe i efikasan sistem minimalne participacije u plaćanju zdravstvenih usluga, odnosno ljekova i medicinskih sredstava.

Kaluđerović je rekla i da materijalni položaj zdravstvenih radnika mora biti na većem nivou, a da očuvanje dobre kadrovske strukture treba da garantuje kvalitetan zdravstveni sistem.

„Nesumnjivo je da zdravstveni sistem Crne Gore mora biti organizovaniji, efikasniji, kvalitetniji, jer je zdravstvo jedan od najvažnijih segmenata svakog društva“, zaključuje se saopštenju.

Bonus video: