Udica razdora među pecarošima

Ribolovci optužuju SRK da ne čuva vode, dozvoljava krivolov, ne poribljava rijeke domaćom ribom
221 pregleda 4 komentar(a)
Slano jezero
Slano jezero
Ažurirano: 01.06.2015. 18:39h

Grupa sportskih ribolovaca iz Nikšića tvrdi da su krivolovci okupirali vode nikšićkog kraja i da im u tome umnogome pomaže Sportsko-ribolovni klub (SRK) „Nikšić“ svojim „neodgovornim i nesavjesnim gazdovanjem“.

Što se tiče rada pomenutog kluba sportski ribolovci, čija imena su poznata redakciji, naglašavaju da je pun nepravilnosti. Iako prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu ribočuvari moraju da imaju položen stručni ispit to nije slučaj sa pet ribočuvara zaposlenih u SRK “Nikšić”, tvrde sportski ribolovci, a doprinosi im nijesu uplaćivani od 2009. godine.

Prema zakonu može se poribljavati samo autohtonom, domaćom vrstom ribe. Sportski ribolovci tvrde da se Slano i Krupac poribljavaju konzumnom kalifornijskom pastrmkom koja se nabavlja u saradnji sa lokalnim ribnjacima bez raspisivanja tendera, dok se rijeka Zeta i Grahovsko jezero godinama ne poribljavaju.

Inspekcija za slatkovodno ribarstvo postaje direktan saučesnik kršenja zakona i nelegalnog poribljavanja, navode ribolovci.

Tvrde i da su sve pritoke Zete, kao i rijeka Gračanica, morale biti proglašene ribolovnim zabranom, što nije urađeno, kao i da je obaveza SRK-a da nakon ubacivanja konzumne ribe proglasi zabran u trajanju od četiri do šest mjeseci , dok u nikšićkim vodama zabran traje 20 dana. Grupa sportskih ribolovaca ističe da ribočuvari ne obilaze gornji tok rijeke Zete, kao ni Grahovsko i Bilećko jezero, iako istima gazduju.

Podsjećaju i da je Elektroprivreda CG, kao vlasnik akumulacija na teritoriji opštine Nikšić, bila u obavezi da izgradi baraže što nije urađeno, pa velike količine ribe završe u Slivlju. Obaveza EPCG je i da nadoknadi polovinu troškova poribljavanja.

Iz SRK “Nikšić” smatraju da je “pojedincima koji se kriju iza anonimnih prijava” cilj da spriječe klub da što uspješnije sprovodi aktivnosti, kao i da pokušaju da utiču na nadležno ministarstvo da im oduzme dozvolu za korišćenje voda.

Tačno je, kazali su iz pomenutog kluba, da ribočuvari, od kojih su trojica bivši policajci, a druga dvojica pomenuti posao obavljaju duže od 25 godina, nemaju položen stručni ispit, ali i to će se uskoro promijeniti.

Što se poreza i doprinosa tiče “postoji određeni zastoj koji je nastao zbog prioritetnog pokušaja da se nabavi što veća količina ribe, a čija je cijena na tržištu velika”.

“Godišnji prihodi se kreću oko 40.000 hiljada eura. U osnovne prihode spadaju prihodi od dozvola, od kluba, donacije i sponzorstva. Najveći iznos u rashodima predstavljaju plate zaposlenih, nabavka ribe za poribljavanje, upotreba sredstava ribočuvarske službe, razna takmičenja”, ističu iz SRK-a.

Tvrde da ribolovačka služba radi ozbiljno i da poribljavaju redovno

Ove godine ribočuvarska služba je podnijela 15 prijava za nedozvoljeni ribolov, od kojih je sedam disciplinskih, za tri lica su podnesene prijave poljoprivrednoj inspekciji, dok se pet prijava odnosi na NN lica.“Zbog učešća u nezakonitom ribolovu privremeno su oduzeta tri čamca, jedna sandolina, sedam pruteva, 15 mreža dužine od 15 do 100 metara i dvije podvodne puške sa kompletnom ronilačkom opremom. Dvije prijave koje su podnesene poljoprivrednoj inspekciji počinioci su kažnjeni prekršajnim nalogom uz oduzimanje sredstava izvršenja djela”, ističu iz SRK “Nikšić”. Poribljavanje se, ističu iz SRK-a, vrši u skladu sa ribolovnom osnovom kojom je predviđeno da se, zbog prisustva “velike količine ciprinidnih vrsta poribljava i kalifornijskom pastrmkom konzumne veličine”.

“Posljednjih godina riba za poribljavanje se nabavlja sa ribnjaka u Rastovcu koji je ponudio najbolje uslove i od koga više puta dobijemo određenu količinu ribe za poribljavanje bez obaveze plaćanja”, ističu iz SRK.

Dobra saradnja sa EPCG

Sa EPCG je posljednjih godina, ističu iz SRK-a uspostavljena dobra saradnja , a prema njihovim saznanjima Prirodno–matematički fakultet je uradio studiju oko rješavanja izgradnje odgovarajućih uređaja koji bi sprečavali prelazak ribe iz jezera u kanale. “U EPCG se radi na raspisivanju odgovarajućeg tendera kako bi se obezbijedio najpovoljniji izvođač. Činjenica je da jedna količina ribe ode niz kanale. U vrijeme remonta, u saradnji sa EPCG i drugim nadležnim, dio ribe je spašavan. Oko budućih aktivnosti oko ovog problema tražićemo instrukcije od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja”, zaključuju iz Kluba.

Bonus video: