GRADSKI TRG

Tivat: Otvorena rekonstruisana gradska riva Pine

Prostor Pina, od svog nastanka pa do danas, bio je korišćen kao glavni gradski trg
498 pregleda 2 komentar(a)
šetalište Pine, Foto: Siniša Luković
šetalište Pine, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.05.2015. 19:22h

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom sa Opstinom Tivat i TO Budva organizovali su sinoć u Tivtu otvaranje rekonstruisane gradske rive Pine i koncert hrvatske pjevačice Jelene Rozge.

Kako je saopšteno iz Morskog dobra, projekat rekonstrukcije gradske rive Pine realizovan je na osnovu Memoranduma o međusobnoj saradnji između Opštine Tivat i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

"Radove smo realizovali u dvije faze, od kojih je prva obuhvatala izgradnju i proširenje obale kod objekta Lučke kapetanije, dok je druga podrazumijevala sveobuhvatnu rekonstrukciju gradske rive Pine u površini od oko 10.500 m2. Prostor Pina sastoji se iz više međusobno povezanih cjelina, i to: pješačke ulice od Lučke kapetanije do restorana Prova, glavnog pristaništa i rive Pine koje funkcioniše kao gradski trg, šetališta od mula do zgrade Lučke kapetanije koje se nadovezuje na drvored palmi i planirani lugomare, kao i predprostor i terase postojećih turističko-ugostiteljskih objekata. U generalnom kontekstu, novo rješenje Pina naglašava veze prostornih, funkcionalnih i istorijskih centara grada, a to su Porto Montenegro i veliki gradski park i riva Pine", navodi se u saopštenju.

Prostor Pina, od svog nastanka pa do danas, bio je korišćen kao glavni gradski trg na kome su se održavale smotre vojske i mornarice, dočekivali gosti i obilježavala narodna veselja.

"Posjetiocima Tivta, Pine predstavljaju jednu od prvih tačaka kontakta sa ovim mediteranskim gradom, tako da je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, prepoznajući visoku turističku vrijednost Pina, uložilo 1.395.000 eura u rekonstrukciju ovog šetališta koja ga je pozicionirala u rang svjetskih turističkih atrakcija. Uzimajući u obzir ulaganja u Porto Montenegro, stvorili su se uslovi da se i opština Tivat predstavi svjetskoj javnosti kao jedinstveni turistički brend. Naime, upravo imajući u vidu Porto Montenegro i kontrast koji bi postojao da Pine nisu rekonstruisane, ponosni smo što država kroz Javno preduzeće podržava one koji ulažu i podižu kvalitet crnogorskog turističkog proizvoda. Imajući u vidu ovo pozitivno iskustvo, Javno preduzeće i Opština Tivat planiraju da saradnju nastave u istom duhu, u realizaciji narednih projekata kao što su uređenje i izgradnja obale u Belanama, rekonstrukcija pristaništa na Opatovu, kao i uređenje obale i plaže u Donjoj Lastvi i Krašićima", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas