Vlahović: Fokusirati se na prioritetne oblasti istraživanja

Kažić Vujačić istakla je nove mehanizme koje je Ministarstvo nauke uvelo kako bi, shodno preporukama Evropske Komisije, obezbijedilo dalju podršku promociji Programa kroz niz aktivnosti
78 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Vlada Crne Gore
Sanja Vlahović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.05.2015. 17:48h

Crna Gora je mala država, ali sa kvalitetnom istraživačkom zajednicom koja treba se fokusira na prioritetne oblasti istraživanja, ocijenila je ministarka nauke, Sanja Vlahović.

Ministarstvo nauke je danas održalo sastanak sa predstavnicima Crne Gore u svih 14 Programskih odobora Evropske unije (EU) Okvirnog programa za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”, kao i sa Nacionalnim kontakt osobama (NCP) za gotovo sve tematske oblasti tog Programa.

Radni sastanak, kako su naveli iz Ministrastva, bio je posvećen unapređenju promotivnih aktivnosti na Horizont-u 2020 sa ciljem većeg ukljućenja crnogorske naučno-istraživačke zajednice i potencijalnih aplikanata u Program, važnosti uloga koje u promociji i realizaciji Programa imaju predstavnici u Programskim odborima kao i NCP.

“Vlahović se posebno osvrnula na činjenicu da je Crna Gora mala država, sa malom ali i kvalitetnom istraživačkom zajednicom, uz napomenu da ta limitiranost ne smije biti i kočnica za veće učešće u Evropskom istraživačkom prostoru i značajnije povlačenje sredstava iz EU fondova”, kaže se u saopštenju tog resora.

Ona je, kako su naveli, istakla da država treba da se fokusira na prioritetne oblasti istraživanja, i da NCP ali i svi drugi, imaju ključnu ulogu u tome koliko država učestvuje u konkurisanju za EU fondove.

Nacionalni koordinator za Horizont 2020, Smilja Kažić Vujačić, istakla je nove mehanizme koje je Ministarstvo nauke uvelo kako bi, shodno preporukama Evropske Komisije, obezbijedilo dalju podršku promociji Programa kroz niz aktivnosti.

Ona je najavila da će biti organizovani Dani otvorenih vrata i Radionice koje se planiraju već od sljedećeg mjeseca, uz onu koja je već dogovorena sa predstavnicima EK i biće organizovana za četiri prioritetne oblasti istraživanja- medicinu, ICT, energetiku i poljoprivredu u junu u Podgorici.

Bonus video: