Ulcinj: Počelo uklanjanje pijeska iz Kaceme

Uklanjanje pješčanih nanosa iz lučice specijalnom mašinom trajaće oko 20 dana, a prema nekim informacijama dnevno će natrag u more ići oko 30 kubika pijeska
87 pregleda 5 komentar(a)
Kacema, Foto: Samir Adrović
Kacema, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 06.05.2015. 11:46h

Radnici podgoričkog konzorcijuma Montal DSD i firme Ponpos iz Budve počeli su radove na produbljivanju dna lučice Kacema ispod Starog grada u Ulcinju.

Uklanjanje pješčanih nanosa iz lučice specijalnom mašinom trajaće oko 20 dana, a prema nekim informacijama dnevno će natrag u more ići oko 30 kubika pijeska. Radove vrijedne 45.000 eura finasira Morsko dobro.

Ribari već odavno negoduju zbog lučice koju je izgradilo Javno preduzeće iz Budve. Uprkos izuzetno lijepom vizuelnom utisku, lučica se, tvrde ribari, pokazala kao vrlo nefukcionalna jer čak i pri manjem nevremenu, barke moraju izvući na suvo.

Osim toga, more nanosi pijesak unutar Kaceme pa je pri osjeci jedan dio nje potpuno bez vode. Ribari smatraju da bi produženje lukobrana riješilo problem.

Zato je Morsko dobro odlučilo da izradi reviziju glavnog projekta koja će se vjerovatno odnosti na lukobran. "Vijestima" je u JP rečeno da će tender za izradu revizije vrijedan 10.000 eura, biti raspisan tokom ljeta.

Bonus video: