Prikupljanje potpisa u Podgorici: Svaki građanin da ima pravo na stan

Milošević je istakao da inicijativa ima namjeru da podstakne građane na razmišljanje
4 komentar(a)
peticija, ADP Zid, Foto: Vesko Belojević
peticija, ADP Zid, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.04.2015. 13:56h

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid počela je na Trgu Republike sakupljanje potpisa za inicijativu za unošenje prava na stan u Ustav Crne Gore.

Ta promjena podrazumijeva koncept socijalnog stanovanja i ostvarivanja prava na stan u skladu sa ekonomskim mogućnostima građana.

Inicijativu su prije nekoliko mjeseci pokrenuli u Parlamentu, zajedno sa Unijom slobodnih sindikata i Uno „Libertask“.

Direktor ADP – Zid Igor Milošević ocijenio je da inicijativa može da doprinese uređenijem i sistematskijem regulisanju pitanja stanovanja u Crnoj Gori, postavljanju standarda i stvaranju državnog Fonda, koji može da pomogne svim ljudima koji na tržištu ne mogu da ostvare svoje pravo na stan.

Milošević je objasnio da bi državni Fond, koji bi se formirao, omogućio da država kroz lokalne uprave ili druge modele, ima određeni broj stanova koji može da daje po određenim uslovima građanima koji ne mogu da rentiraju stan ili da ga kupe na tržištu.

"Državni Fond se tu pojavljuje kao regulator koji, pod određenim uslovima, takvim ljudima, daje mogućnost da rentiraju ove državne stanove po cijenama koje su prihvatljive za njihov standard. Ako neko, na primjer, ima 500 eura mjesečno primanje, onda može možda da iznajmljuje stan za 100 eura, a ako ima 300, da ga rentira za 20 eura", istakao je Milošević.

Takav model je, kako je kazao, prisutan u Evropi i većini svjetskih država.

Milošević je istakao da inicijativa ima namjeru da podstakne građane na razmišljanje, jer potpisi ne trebaju Vladi, predsjedniku ili poslanicima da bi razumjeli da je to dobra inicijativa.

"...Bitno je da se odatle krene kako bi se zakonodavstvo prilagođavalo tim stvarima", rekao je Milošević.

Sugrađanka Tatjana Ćupić je kazala da je potpisala inicijativu, jer joj se svidjela ideja za bolji život mladih, ali i "starijih koji nijesu uspjeli ništa da dočekaju za vrijeme radnog staža".

"Ako se to usvoji, biće dobro. I ja i suprug još stvaramo, nismo to pitanje trajno riješili, jer smo podizali djecu i školovali ih. Imam troje djece, svima će to trebati", kazala je Ćupić.

Bonus video: