More polomilo plažu u Bijeloj

Kamena plaža ispred hotela “Park” u Bijeloj stradala od bure, ugrožen i asfaltni put
142 pregleda 4 komentar(a)
Bijela, Foto: Čitalac Vijesti
Bijela, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 22.04.2015. 17:45h

Iako će JP Morsko dobro u hercegnovsku opštinu ove godine uložiti preko 270.000 eura, uglavnom u izradu projekata uređenje obale i sanaciju pristaništa i mandaraća, dijelovi obale ostaće neuređeni i devastirani.

Dio obale u Bijeloj kod hotela “Park” već nekoliko godina je neupotrebljiv i za šetače i za kupače, upozoravaju mještani. I ovog ljeta ništa se neće promijeniti. Nevrijeme je godinama uništavalo betonske ploče koje su ugrađene prije nekoliko decenija.

Zbog oštećenja betonske plaže more godinama agresivno podlokava teren i tako ugrožava stabilnost obalnog puta, već su se pojavile rupe u asfaltu. Ugrožen je i kameni parapet koji je građen u doba austrougarske vladavine Bokom.

"Neke manje djelove obale na tom prostoru smo sanirali sakupljanjem odlomljenih djelova betona, i njihovim odvozom na deponiju, a potom nasipali taj dio pijeskom. To smo, između ostalog, uradili prošle godine u ovo vrijeme, kazali iz JP Morsko dobro. Vjeruju da će u narednoj godini urediti i ovaj dio obale.

"Ukoliko lokalna samouprava odluči da je ova investicija prioritet, imaćemo pare za to, prvenstveno od 50 odsto prihoda od zakupa zone morskog dobra koje JP ustupa opštinama, ali i u okviru ostalih 50 odsto koje prevashodno namijenjujemo za zaštitu i unapređenje zone morskog dobra", poručili su iz Morskog dobra.

JP Morsko dobro ove godine postaviće informativne table na pontama i ribarskim postama za šta je opredijeljeno 15.000 eura. Za opremanje nezakupljenih kupališta biće izdvojeno 10.000 eura, a za sanacije infrastrukture zone morskog dobra 60.000 eura.

Za usluge kontrole i sanacije uzurpacije zone morskog dobra, kao i uklanjanje nezakonito postavljenih objekata izdvojeno je 30.000 eura. U ovoj godini biće završeni i projekti za sanaciju pristaništa u Igalu ispred Prve faze Instituta Dr Simo Milošević, kao za sanaciju mandraća i pristaništa Kumboru i Đenovićima.

"Ove godine je prioritet uređenje obale u Igalu, od restorana 'Nautilus' do ušća rijeke Sutorine, kroz izradu lokalne studije i za to su opredijeljena sredstva od oko 100.000 eura”, naveli su iz Morskog dobra.

Bonus video: