GPS će spriječiti zloupotrebe u voznom parku

Do sada je, kako je odgovoreno “Vijestima” u MUP-u, ugrađeno GPS modula u 600 službenih vozila, a za nadgledanje i praćenje su odgovorni rukovodioci organizacionih jedinica, u kojima se vozilo duži
221 pregleda 20 komentar(a)
SLužbena vozila granične policije, Foto: Luka Zeković
SLužbena vozila granične policije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.04.2015. 05:48h

Ministarstvo unutrašnjih poslova već pola godine počelo je sa ugradnjom GPS modula u službene automobile, čime će se pratiti kretanje svih vozila UP i MUP-a i na taj način pokušati da se smanje dugogodišnje zloupotrebe u voznom parku.

"Stezanje kaiša" u MUP-u počelo je prije dvije godine kada su, kako su saopštili, napravili značajne uštede na brojnim pozicijama.

Osim toga, napravljena je nova podjela u voznom parku, gdje je rješenjem ministra Raška Konjevića direktno odlučeno koja će organizaciona jedinica da automobil kao i ko je odgovoran za napravljene propuste.

U MUP-u smatraju da će ugradnja GPS sistema umnogome pomoći da šefovi u MUP-u i UP u svakom trenutku prate kretanje službenih automobila.

Do sada je, kako je odgovoreno “Vijestima” u MUP-u, ugrađeno GPS modula u 600 službenih vozila, a za nadgledanje i praćenje su odgovorni rukovodioci organizacionih jedinica, u kojima se vozilo duži.

“Projekat ugradnje sistema za praćenje upotrebe službenih vozila obuhvata kako izradu softvera za praćenje auta, tako i obuku zaposlenih i isporuku vektorskih mapa Crne Gore. Predviđeno vrijeme trajanja projekta je tri godine, a nakon isteka projektnog ugovora vrijednog 145.656 eura, kompletan sistem ostaće u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova”, piše u odgovorima MUP-a.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova se nadaju da će se napraviti velike uštede, jer će se praćenjem preko GPS-a smanjiti zloupotrebe u voznom parku.

“Projektovane su i uštede koje se mogu ostvariti upotrebom ovog sistema. Procjenjuje se da će se ostvariti uštede goriva, a treba pomenuti i smanjenje troškova amortizacije i održavanja vozila. Sistem će doprinijeti i uštedi u isplati putnih naloga, kroz uklanjanje subjektivnih grešaka pri njihovom obračunu”, smatraju u MUP-u.

“Biće bolje organizovano i upućivanje jedinica na mjesto saobraćajne nezgode ili neke kriminalne aktivnosti, a na osnovu praćenja pozicije vozila, olakšaće se i organizovanje saobraćajnih i drugih patrola"

Zbog starog voznog parka, gdje je veliki broj automobila proizveden još u prošlom milenijumu, ali i zbog značajnog smanjivanja kvota za gorivo u proteklih nekoliko mjeseci dolazilo je do mnogih teškoća u radu policije.

U praksi se gotovo svakodnevno događa da inspektori ili policajci nemaju automobil ili dovoljno goriva da izađu na uviđaj ili naprave patrolne provjere.

U MUP-u smatraju da će GPS sistem pomoći da se srede i takvi problemi jer će se stalnim praćenjem automobila bolje organizovati posao.

“Biće bolje organizovano i upućivanje jedinica na mjesto saobraćajne nezgode ili neke kriminalne aktivnosti, a na osnovu praćenja pozicije vozila, olakšaće se i organizovanje saobraćajnih i drugih patrola.

U ovom kontekstu je potrebno ukazati na činjenicu da će Sistem za praćenje službenih vozila MUP-a biti podloga za implementaciju projekta „Patrolni reoni“ koje Uprava policije planira da, uz podršku ICITAP-a i Ambasade SAD-a realizuje tokom ove godine”, saopštili su u MUP-u.

Cilj projekta je formiranje zajedničkih patrola uniformisane policije, gdje će saobraćajci ili policajci iz JRM-a zajedno ići u patrolne vizite.

Policija i MUP voze ukupno 906 službenih automobila

Vlada je tokom 2012. godine donijela odluku da smanji broj službenih vozila za 20 odsto, a u državnoj administraciji prema dostupnim podacima ima 1.625 automobila na čije se održavanje godišnje potroši desetak miliona eura.

Najviše državnih automobila je u voznom parku MUP-a i UP - 906 službenih vozila, na čije se održavanje, registraciju i gorivo godišnje trošilo i preko tri miliona eura.

Tokom 2012. godine u MUP-u i UP se na gorivo potrošilo 2.046.797,81 eura, dok je na redovne servise, popravke i registraciju otišlo 1,2 miliona eura.

Troškovi iz te godine su bili ogromni pa su naredne odlučili da se “parkiraju” 373 automobila policije, koja su bila starija od 20 godina jer je na njihovo održavanje trošen veliki novac.

I pored toga, u voznom parku MUP-a nalazi se veliki broj "krševa", pa su procjene MUP-a da je prosječna starost automobila 11, 86 godina.

Na servis automobila u voznom parku je tokom 2013. godine potrošeno 134.000 eura, a čak 11.000 eura budžetskog novca je otišlo na servisiranje luksuznih "mercedesa", koji su na spornom tenderu tokom 2009. godine kupljeni od "Ljetopisa".

133 hiljade pređenih kilometara

Analize MUP-a pokazale su da se kazaljka na kilometar-satu u njihovom voznom parku prosječno zaustavi na 133 hiljade pređenih kilometara.

Patrolna policijska vozila, koja u radu najčešće koristi saobraćajna policija, godišnje prosječno pređu preko 300.000 kilometara.

MUP je uradio analizu o tome koliko godišnje kilometara pređu specijalna vozila, motocikli, kamioni, kombi vozila...

Prema toj analizi, najviše kilometara godišnje pređu vozila koja su kupljena krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Bonus video: