Poboljšati udžbenike i nastavne planove za albanski jezik

Jedna od tema za razgovor je bila i proces nostrifikacije (priznanja) inostranih diploma gdje je saopšteno da Ministarstvo prosvjete Crne Gore taj proces obavlja profesionalno i ažurno, ali da su kašnjenja prouzrokovana sporijom procedurom na Kosovu i Albaniji
0 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Arhiva "Vijesti"
Genci Nimanbegu, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.04.2015. 14:23h

Poslanik u Skupštini Crne Gore i predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca, Genci Nimanbegu sastao se danas sa ministrom prosvjete, Predragom Boškovićem. Sastanku koji je održan u Ministarstvu prosvjete su prisustvovali Šef kabineta, Bojana Martinović i pomoćnik ministra, Slobodan Filipović, saopšteno je iz Kluba poslanika Albanskih partija.

Nimanbegu je, kako se navodi u saopštenju, razgovarao sa Boškovićem o potrebi da se direktnim kontaktom dogovori poboljšanje udžbenika, nastavnih planova, kao i kvaliteta prevoda udžbenika sa crnogorskog na albanski jezik, što je i bilo pitanje upućeno Ministarstvu na trećoj posebnoj sjednici prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2015. godini.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji oko početka realizacije memoranduma kojim je predviđeno da se predloži određeni broj studenata za upis na Univerzitet Crne Gore, shodno zakonskoj mogućnosti iz Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

Jedna od tema za razgovor je bila i proces nostrifikacije (priznanja) inostranih diploma gdje je saopšteno da Ministarstvo prosvjete Crne Gore taj proces obavlja profesionalno i ažurno, ali da su kašnjenja prouzrokovana sporijom procedurom na Kosovu i Albaniji.

Na sastanku je predloženo i da Ministarstvo pošalje preostale predlog za davanje mišljenja za direktore škola Nacionalnom savjetu Albanaca.

Bošković je, kako je saopšteno, izrazio spremnost Ministarstva da se zajednički radi na otvorenim pitanjima.

Bonus video: