Lica sa invaliditetom neće plaćati ulaznice u nacionalnim parkovima

"Iako je projekat formalno završen, saradnja i aktivnosti sa Nacionalnim parkovima Crne Gore se nastavlja"
91 pregleda 1 komentar(a)
Nacionalni park Durmitor, Foto: Arhiva Vijesti
Nacionalni park Durmitor, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.03.2015. 14:46h

Lica sa invaliditetom biće oslobođeni plaćanja ulaznica u svim nacionalnim parkovima na teritoriji Crne Gore kao i ulaznica u Centrima za posjetioce, saopšteno je iz Udruženja paraplegičara Podgorice.

Iz ovog udruženja napominju da su u prošloj godini završili projekat pod nazivom “Znanjem do cilja” čiji je cilj bio istraživanje stanja pristupačnosti nacionalnih parkova za lica sa invaliditetom.

"Rezultat ove naše jednogodišnje kampanje je usvojena inicijativa kojom će lica sa invaliditetom biti oslobođeni plaćanja ulaznica u svim nacionalnim parkovima na teritoriji Crne Gore kao i ulaznica u Centrima za posjetioce", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da iako je projekat formalno završen, saradnja i aktivnosti sa Nacionalnim parkovima Crne Gore se nastavlja.

"Istraživanje koje je rađeno u saradnji sa partnerima iz drugih organizacija je pokazalo da nacionalni parkovi nijesu pristupačni za lica sa invaliditetom. Nedostaju staze bez barijera kojima se mogu kretati korisnici invalidskih kolica, pristupačni toaleti za lica sa invaliditetom, obilježen parking prostor, druge oznake i informacije na Brajevom pismu za lica sa oštećenjem vida, pristupačan mobilijar u šumskim stazama itd". piše u saopštenju Udruženja paraplegičara Podgorice.

Po njihovim riječima, pored navedenog, usluge koje se pružaju u nacionalnim parkovima moraju biti dostupne i licima sa invaliditetom.

"Ovo znači da, restorani i drugi objekti koji su u sastavu nacionalnih parkova, moraju obezbijediti uslove kako bi ove usluge koristitili lica sa invaliditetom. Na primjer, ako Nacionalni park pruža usluge krstarenja jezerom, ovo bi značilo da navedenu uslugu trebaju uživati i posjetioci koji su lica sa invaliditetom. Takođe, sportski ribolov je takodje interesantan za korisnike invalidskih kolica, te u tom dijelu treba voditi računa i učiniti dostupnim ovu uslugu zainteresovanim licima sa invaliditetom", ističe se u saopštenju.

Iz ovog udruženja kažu da su u saradnji sa Nacionalnim parkovima Crne Gore inicirali i kroz sistemski pristup i istraživanje ukazali na problem, koji u narednom periodu treba riješiti.

"Slijedi nam puno aktivnosti koje će za rezulatat učiniti da prirodna blaga koja Crna Gora ima u nacionalnim parkovima, budu dostupna i ovoj kategoriji posjetilaca, što će u krajnjem doprinijeti promociji i razvoju turizma Crne Gore", zaključuje se u saopštenju. .

Bonus video: