Numanović: Kontrole infekcija u bolnicama da budu dobro organizovane

“Ključ je u dobroj organizaciji kontrole infekcija na nivou bolnice i punoj uključenosti menadžera u pitanja zauzetosti kreveta, osoblja, radnog opterećenja, zapošljavanja dovoljnog broja sestara, dostupnosti materijala i opreme, odgovarajućeg korišćenja smjernica, edukacija i treninga i pozitivna organizacijska kultura”, precizirao je
0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 09.03.2015. 12:50h

Kontrole infekcija u bolnicama treba da budu dobro organizovane, a zdravstveni menadžeri direktno uključeni u unutrašnja organizaciona pitanja tih ustanova, ocijenio je rukovodilac Ministarstva zdravlja, Suad Numanović.

On je danas, na otvaranju radionice Bezbjednost pacijenta - Infekcije povezane sa zdravstvenom zaštitom (HAI), kazao da se društvo u cjelini, pa i crnogorski zdravstveni sistem, nalazi pred brojnim izazovima.

Prema riječima Numanovića, bezbjednost pacijenta jedan od izazova za sve zdravstvene sisteme.

“O značaju organizovanja radionice sa ovom tematikom nažalost najbolje svjedoče naša nedavna iskustva u Opštoj bolnici Bijelo Polje, ali i iskustva Evrope i procjena da je godišnje 37 hiljada smrti direktno uzrokovano bolničkim infekcijama”, kazao je on.

Numanović je objasnio da je cilj radionice da pruži informacije o tome kako osigurati bezbjedno okruženje za pacijenta i sprovoditi efikasnu prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom zaštitom.

„Kako bi ove veoma značajne teme, kao što je nadzor, sprječavanje i kontrola širenja antimikrobne rezistencije, istraživanje, sprečavanje i kontrola epidemija, organizacijski aspekti prevencije i kontrole infekcija povezanih sa zdravstvenom zaštitom, higijena ruku, sigurno okruženje za pacijenta, u potpunosti savladali u ova dva dana očekujemo vaše aktivno učešće”, naveo je on.

Numanović je ocijenio da je važno je da programi prevencije infekcija u bolnicama budu funkcionalni.

“Ključ je u dobroj organizaciji kontrole infekcija na nivou bolnice i punoj uključenosti menadžera u pitanja zauzetosti kreveta, osoblja, radnog opterećenja, zapošljavanja dovoljnog broja sestara, dostupnosti materijala i opreme, odgovarajućeg korišćenja smjernica, edukacija i treninga i pozitivna organizacijska kultura”, precizirao je on.

Te komponente, kako je dodao, čine upravljanje.

Numanović je podsjetio da je Ministarstvo zdravlja uložilo napore da u ovoj oblasti obezbijedi nacionalne smjernice za higijenu ruku, sepsu i septički šok, laboratorijsku dijagnostiku u kliničkoj bakteriologiji i značajne dvije smjernice za racionalnu upotrebu antibiotika i antimikrobnu profilaksu u hirurgiji.

„Ovim putem pozivam sve prisutne da predlože izradu smjernica za koje smatraju da su neophodne u svakodnevnom radu. Takođe, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo kampanju higijene ruku i postiglo dobar odaziv naših ustanova”, poručio je Numanović.

On je kazao da su vezane za bolničke infekcije antimikrobna rezistencija i upotreba antibiotika, pojašnjavajući da mnogobrojne aktivnosti Ministarstva imaju za cilj optimizaciju korišćenja antibiotika, a time i smanjenja rezistencije i u krajnjem za cilj uštedu racionalnim korišćenjem antibiotika, smanjenjem bolničih infekcija, troškova liječenja i smrtnosti.

“Generalno, cilj je da se u skladu sa preporukama Evropske unije prenesu iskustva naših eksperata i Evrope sistemom međusobnog učenja na učesnike iz naših zdravstvenih ustanova”, rekao je Numanović.

Bonus video: