Zbog duga prodali zemlju Stanka Subotića

Parcele su smještene između saobraćajnice kroz Miločer i Jadranske magistrale i sa gornje strane se graniče sa magistralnim putem, a prema obali, preko puta, nalazi se vila „Topliš“
197 pregleda 5 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.02.2015. 15:16h

Prva banka uspjela je nakon šest godina da proda najatraktivniji dio miločerskog parka u zaleđu velike Kraljeve plaže, nadomak Svetog Stefana, šumski kompleks od 6.286 kvadrata, podgoričkoj firmi Work finder.

Banka premijerovog brata Aca Đukanovića, godinama unazad bezuspješno je pokušavala da proda vrijednu imovinu, (parcele upisane u listu nepokretnosti broj 642 KO Sveti Stefan ukupne površine 5.899 kvadrata i u listu nepokretnosti 893 KO Sveti Stefan ukupne površine 387 kvadrata) do koje je došla, nakon što firma “San investmenst“, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, nije vratila kredit od 2,2 miliona eura.

Parcele su smještene između saobraćajnice kroz Miločer i Jadranske magistrale i sa gornje strane se graniče sa magistralnim putem, a prema obali, preko puta, nalazi se vila „Topliš“.

Da je napokon pronašla kupca, potvđeno je krajem januara ove godine, kada je u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, upisano da je zaključen kuprdajni ugovor između Prve banke i firme Work finder, koju je osnovao Kadri Hadžilari.

U katastarskoj evidneciji stoji da je Prva banka zaključila kuporodajni ugovor sa izvjesnom firmom Njork finder iz Podgorice, ali u Centralnom registru privrednih subjekata takve firme ne postoji, izuzev Work finder. Dakle, napravljena je greška prilikom ubacivanja podataka u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine. Firma Work finder osnovana je u novemrbu 2013. a izvršni direktor je Olivera Dragišić.

Zemljišni kompleks i dalje je u katastru uknjižen na Prvu banku, te stoji zabrana otuđenja i opterećenja do „isplate kupoprdajne cijene u cjelosti“. Kupoprodajni ugovor je zaključen kod notara 7. oktobra, a tek 21. januara ove godine je u rubrici tereti u katastarskoj evidenciji, zabilježeno da je taj posao završen.

Firma San investmenst vlasnik je i 37 hiljada kvadrata zemlje na ostrvu Sveti Nikola, naspram Budve, uzela je počektom februara 2007. kredit od 2,2 miliona eura od Prve banke, kako bi od mještana kupila pomenuti šumski kompleks.

Dan nakon što je uzela kredit, firma kupuje od mještanina zemljište za 2.111.800 eura, 300 eura po kvadratu. Kao zalog za kredit, firma je tek u maju založila zemljište koje je kupila u Miločerskom parku, kada Prva banka zaključuje ugovor o kontinuiranoj hipoteci, što se kao teret upisuje u katastarsku evidneciju Uprave za nekretnine. Već sredinom juna 2008. jasno je da San investments kasni sa uplatom, tada Prva banka odlučuje na vansudsku prodaju nepokretnosti, jer je dug San investmenta, koji nije vraćao kredit dostigao 2,5 miliona eura. Početna cijena koju je odredila banka bila je 2,61 milion eura.

Kako prodaja nepokretnosti punih godinu i po nije uspjela, Prva banka postiže dogovor sa San investmentsom, te 30. septembra 2009. zaključuju sporazum, kojim se konstatuje da je ukupan kreditni dug firme San investmenst prema Prvoj banci čak 17,3 miliona eura.

„Vijesti“ su ranije pisale da je ova firma za kupovinu dijela ostrava Sveti Nikola, uzela od Prve banke kredit od 15 miliona eura, a potom još pet miliona, i kao hipoteku založila zemlju na ostrvu, koja je i dalje pod teretom banke, kao i hipotekom Opštine Budva od 300 hiljada eura na ime neplaćenog poreza na nepokretnost. Dvije strane su se sporazumjele da dug bude podijeljen u dvije kreditne partije i to jednu od 15 miliona eura i drugu od 2,3 miliona eura. Manji dug, od 2,3 miliona eura biće, kako je navodno plaćen Prvoj banci, što će San investment svoju imovinu u Miločerskom parku uknjižiti na banku. To je urađeno 25. novembra 2009. kada i Uprava za nekretnine donosi i konačno rješenje u kome se cjelokupna imovina Cenetove firme u zaleđu Kraljeve plaže prenosi u vlasništvo Prve banke.

Šumski kompleks, u Miločerskom parku koji je kupila firma Work finder, „naslonjena“ je na 27.357 kvadrata opštinske zemlje, kojom gazduje firma „Budva holding“ u kojoj je pokrenuta likvidacija.

Opština je preko ove firme u više navrata pokušavala da pronađe investitora, kako bi zemlju valorizovala, a jedina koja je 2010. bila zainteresovana je kompanija „Adriatic properties II“, grčkog biznismena Petrosa Statisa, jednog od zakupaca grad-hotela Sveti Stefan. Tada je najavljeno da će firma graditi rezidencijalni turistički kompleks „Praskvica - Sveti Stefan“ sa apartmanima i vilama za prodaju i rentiranje, ali su pregovori propali...

Stanko Subotić Cane je zemlju trgovao od Vida Rađenovića

Firma San investment kupila je zemljište u Miločerskom parku od Vida Rađenovića koji je jedan od optuženih u aferi “Košljun”.

Rađenović je prije nego što je prodao zemljište Subotiću, kompleks kupio od mještana.

Vido Rađenović učestvovao u velikim trgovinama zemlje u Budvi

“Vijesti“ su još ranije pisale da je Rađenović u vrijeme 2007. najveće kupoprodajne groznice, bio jedan o ključnih igrača na tržištu nekretnina. Kako stoji u dokumentaciji o prodaji zemlje, novac je Rađenoviću morao biti isplaćen do 15. februra 2007.

Rađenović iste godine tokom ljeta učestvuje u kupoprodaji zemlje na brdu Košljun.

Bonus video: