Džomić: Boriću se na zakonit način

“Ne izjašnjavam se o nepostojećim aktima i nepostojećim događajima”, kazao je Džomić komentarišući odluku MUP-a
7 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Luka Zeković
Velibor Džomić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.02.2015. 07:32h

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić rekao je juče da će eventualnu odluku MUP-a da mu zabrani ulazak u Crnu Goru “pobijati na svaki zakonom dozvoljen način”.

On je to rekao dan nakon što je, uprkos rješenju Upravnog suda kojim mu je odobren privremeni boravak u Crnoj Gori, iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopšteno da ga neće pustiti da pređe granicu.

Sveštenik tvrdi da ne postoji nijedan uslov niti razlog da mu se zabrani ulazak u Crnu Goru.

“Garant za to je upravo Zakon o strancima koji neki i ne poznaju, ili ga namjerno pogrešno tumače”, kazao je sveštenik.

Iz MUP-a su se, obrazlažući svoju odluku, pozvali na novo mišljenje Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) - da sveštenik predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednostt.

Džomić nije želio da komentariše najnoviju odluku MUP-a, ističući da se “ne izjašnjava o nepostojećim aktima i nepostojećim događajima”.

“Neimenovane informacije neimenovanih izvora ne komentarišem. Ako to bude, i kad bude, ne samo da ću se oglasiti, nego ću to na svaki, zakonom dozvoljeni način pobijati pred nadležnih organima”, kazao je Džomić, dodajući da “sve što dođe, ja sam mu naredan”.

Džomić je rješenjem MUP-a 8. februara protjeran iz Crne Gore i od tada se nalazi u Trebinju, gdje će i ostati do pravosnažnosti odluke Suda.

Upravni sud je 12. februara, odlučujući po njegovoj žalbi, odobrio svešteniku da privremeno, do okončanja spora, boravi u Crnoj Gori.

Sutkinja Gordana Pot u obrazloženju odluke između ostalog napisala je da bi boravkom van Crne Gore svešteniku bilo “obesmišljeno pravo na sudsku zaštitu protiv - tužbom osporenog rješenja, u smislu člana 6 Konvencije (pravo na pravičnu i javnu raspravu)”.

Ona je istakla i da bi mu se boravkom van Crne Gore do okončanja upravnog spora, “nanijele i velike štetne posljedice”.

Džomić je nakon rješenja sutkinje Pot kazao da očekuje da će i MUP iskazati poštovanje prema odluci “kao što sam i ja poštovao reješenje MUP-a, koje je nezakonito i kojim su mi prekršena prava”.

Bonus video: