UPRAVNI SUD USVOJIO ZAHTJEV

Džomić se danas vraća u Crnu Goru?

Prema njegovim riječima, sadašnje protjerivanje Džomića, nakon tri odobrena privremena boravka, "je goli inat MUP-a Crne Gore"
82 pregleda 130 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.02.2015. 11:35h

Upravni sud usvojio je zahtjev protojereja Velibora Džomića i donio privremenu mjeru kojom mu se odobrava da boravi u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora koji se vodi kod tog suda, saopštio je njegov advokat Zoran Piperović.

On je rekao da se u obrazloženju suda apostrofira da već četvrti put donosi istu mjeru koju policija ne poštuje.

"U obrazloženju se poziva na opštu Konvenciju o ljudskim pravima, kojom je svakome dozvoljeno da boravi sa svojom porodicom, a posebno naglašava da bi interes i pravo u postupku oca Velibora Džomića bila ugoržena, ako bi se vodio spor po njegovoj tužbi, a on ne bude prisutan u Crnoj Gori", kazao je Piperović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, sadašnje protjerivanje Džomića, nakon tri odobrena privremena boravka, "je goli inat MUP-a Crne Gore".

"Nadam se da će on danas, sa ovim rješenjem, moći da uđe na teritoriju Crne Gore, ukoliko nam MUP ne napravi, a ne bih se čudio, neko neprijatno iznenađenje i pokazao ocu Veliboru novo rješenje, na osnovu nove procjene ANB-a", rekao je Piperović.

On smatra da postoji "sudar" onoga što znači pravni sistem i odluka suda i onoga što, kako je naveo, znači administracija MUP-a u odnosu na obrazloženi zahtjev.

"Evo testa pravnoj državi Crnoj Gori - da li će njeni državni organi ispoštovati stav suda u odnosu na građanina, makar on bio i stranac, ili stav policijske birokratije koji je goli inat i ništa više", poručio je Piperović.

On je kazao da se nada da će Konjević biti toliko razuman i da neće, kako je naveo, praviti inat kada je ovo u pitanju.

"Treba da se sjeti da je američki Stejt Dipartment o stanju ljudskih prava za prošlu godinu u Crnoj Gori upravo naveo slučaj Džomića i naveo da su mu kršena ljudska prava", podsjetio je Piperović.

On je objasnio da se ovim rješenjem samo udovoljava zahtjevu Džomića da može privremeno da boravi na teritoriji Crne Gore, dok se ne okonča postupak po njegovoj tužbi kojom se, kako je naveo, traži privremeni boravak po osnovu ostajanja sa porodicom.

Upitan da li na osnovu ove Odluke, Džomić može danas da se vrati u Crnu Goru, Piperović je rekao da je na osnovu ovoga rješenja moguće podnijeti žalbu u roku tri dana.

"To rješenje nije pravosnažno, ali se ja nadam da se oni neće žailiti. Sačekaćemo da vidimo da li smo policijska država ili pravna", kazao je on.

MUP je odluku da Džomić napusti Crnu Goru donio na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost da predstavlja opasnost za državnu bezbjednost.

Džomić je 8. februara napustio Crnu Goru, nakon što je u podgoričkom Centru bezbjednosti uzeo rješenje MUP-a.

Preporučujemo za Vas