Džomić odsjeo u Trebinju: Ne pripremam nikakav teroristički akt

“Nisam u posjedu nikakvih državnih tajni, pa ne mogu ni da ih odam. Ne pripremam nikakav teroristički ili bilo koji drugi protivpravni akt, a time se ni ranije nisam bavio. Zamislite pojavu da jedan sveštenik ima plan da ugrozi državu u kojoj mu živi porodica, a i u kojoj on živi”
89 pregleda 58 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2015. 06:25h

Velibor Džomić, sveštenik Mitropolje crnogorsko-primorske, kazao je sinoć da ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević mora da nauči da razdvoji partijske aktivnosti od vršenja javnih ovlašćenja.

“On može da me mrzi, da se ne slaže sa mnom i da javno kritikuje moje stavove, ali nema pravo da iz tih razloga zloupotrebljava zakonska ovlašćenja i krši zakonske propise”, poručio je Džomić dan nakon što je po rješenju MUP-a morao da napusti Crnu Goru. MUP je to rješenje donio na osnovu mišljenja ANB-a - da sveštenik predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Džomić, koji do odluke Upravnog suda boravi u Trebinju u, kako je rekao, privatnoj režiji, sinoć je “Vijestima” rekao da MUP nikada, tokom postupka koji traje četiri godine, nije ukazao na koji način on predstavlja smetnju za nacionalnu ili bilo kakvu drugu vrstu bezbjednosti.

“Nisam u posjedu nikakvih državnih tajni, pa ne mogu ni da ih odam. Ne pripremam nikakav teroristički ili bilo koji drugi protivpravni akt, a time se ni ranije nisam bavio. Zamislite pojavu da jedan sveštenik ima plan da ugrozi državu u kojoj mu živi porodica, a i u kojoj on živi”, kazao je Džomić.

On tvrdi da je Upravni sud u tri presude obavezao MUP da postupak vodi na osnovu dokaza iz kojih bi se utvrdila njegova eventualna veza sa radnjama koje ugrožavaju nacionalnu bezbjednost: “Umjesto dokaza u postupku su korišćene neovjerene fotokopije koje su potpisivala neovlašćena lica, a sve sa ciljem da me dovedu u virtuelnu vezu sa blasfemičnim tvrdnjama da ugrožavam nacionalnu bezbjednost. ANB nije u ovom slučaju opštila sa sudom nego MUP. Ne donosi rješenje ANB, nego MUP”.

Džomić je pitao Konjevića zašto ne preuzme odgovornost za dosadašnja nezakonita rješenja MUP-a: “Umjesto toga, Konjević zabavlja javnost pričinim pričama, ali tako to izgleda kad neiskusni partijski funkcioneri dođu na čelo jednog tako važnog resora”.

Džomić smatra da je “sve počelo na inicijativu Ranka Krivokapića kako bi se Crkva ometala u svojoj misiji”: “Dodatno je osnaženo time što se Konjević ljuti što sam otkrio da je u Crnu Goru došao 1992. kao izbjeglica iz Perina Hana kod Zenice, da je kao izvanjac naknadno, po partijskoj liniji dobio crnogorsko državljanstvo”.

MUP duže od dva mjeseca nije odgovorio da li im je ANB dostavio dokaze da Džomić priprema teroristički napad, ili eventualno odaje državne tajne stranim tajnim službama, te zašto nije uhapšen. Slaven Radunović (Nova) napisao je na Fejsbuku da Džomiću više od njega mogu pomoći njegovi "intimni prijatelji" Sava Džigi Grbović, Vesko Barović i Miomir Mugoša.

Vujošević: Oni će se pomiriti

Profesor Ilija Vujošević juče je ocijenio da je protjerivanje Džomića moguće samo epizoda koja će biti izglađena između SPC i vlasti, na štetu Crne Gore.

On je za RSE kazao da je po njegovom uvjerenju slučaj Džomić “samo jedan disonantni ton u opštoj političkoj, duhovnoj pa i poslovnoj simfoniji koja se u Crnoj Gori uspostavila između SPC i crnogorskih vlasti već od početka devedesetih...

Crkva nikada nije propustila slabost države da joj nametne svoju supremaciju kako se to desilo na žalost u Crnoj Gori prije 25 godina”.

Piperović: MUP odluku donio na osnovu starog mišljenja ANB

Upravni sud će u roku od pet dana odlučiti o Džomićevom zahtjevu za odobrenje boravka u Crnoj Gori do kraja postupka pred tim sudom, rekao je juče njegov predsjednik Branislav Radulović.

On je dodao da je, ukoliko se prihvati Džomićev zahtjev, pravna situacija jasna.

Džomićev zastupnik, advokat Zoran Piperović kazao je juče da je mišljenje ANB-a, na osnovu kojeg je MUP donio rješenje o protjerivanju, dato u upravnom postupku i da se ne može koristiti u drugom postupku:

"Ako bi ANB ponovo, i to po traženju MUP-a, radi eventualnog donošenja odluke da se Džomiću zabrani ulazak u Crnu Goru, kazao da je on nacionalno opasan, onda bi Konjević imao pravo i mogućnost da donese takvu odluku”.

Bonus video: