Udruženje pomorskih kapetana očekuje hitnu primjenu standarda

Precizirano je da se to posebno odnosi na standarde o zdravstvenim uvjerenjima, pribavljanju i zapošljavanju i uslovima zaposlenja
3 komentar(a)
Mornarica VCG, vježba, Foto: Siniša Luković
Mornarica VCG, vježba, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.01.2015. 17:08h

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore očekuje da nadležna ministarstva počnu hitno da primjenjuju standarde predviđene Konvencijom o radu pomoraca iz 2006. (MLC), koja je ratifikovana krajem prošle godine.

“S obzirom na veliki zaostatak, kao i na zahtjeve pomoraca, stranih brodara koji ih zapošljavaju i administracija stranih pomorskih zemalja, od ministarstava saobraćaja i pomorstva, rada i socijalnog staranja i zdravlja očekujemo hitnu primjenu ovih standarda”, saopštili su agenciji Mina-business iz Udruženja.

Precizirano je da se to posebno odnosi na standarde o zdravstvenim uvjerenjima, pribavljanju i zapošljavanju i uslovima zaposlenja.

„Posebno očekujemo od Ministarstva saobraćaja i pomorstva da, u skladu sa pravilom, što prije objavi kontakt osobu koja je zadužena za ove poslove, kako bi bila dostupna pomorcima, agencijama za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca, stranim brodarima i administracijama pomorskih zemalja”, naveli su iz Udruženja.

Skupština je ratifikovala Konvenciju na sjednici održanoj 16. decembra prošle godine, a očekuje se njena objava u Službenom listu.

Iz Udruženja je ranije upozoravali na potrebu ratifikovanja MLC-a čiji je rok za ratifikvanje, kako su naveli, odavno prošao, a isticana je i netransparentnost oko objave te odluke.

Bonus video: