Bijela: Remont fregate i raketne topovnjače Mornarice VCG

299 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2015. 13:13h

Jedan od dva najveća ratna broda Mornarice VCG, fregata P-33 „Kotor“ danas je uvedena u mali dok Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj gdje će na njoj u narednih desetak dana biti obavljen manji remont.

Riječ je o prvom dokovanju „Kotora“ nakon skoro deset godina. Na ovom kapitalnom ratnom brodu prošle je godine u Baru obavljen djelimičan remont pogonskog sistema, ugrađena su dva nova pomoćna motora i riješen najveći dio problema na sistemima automatizacije i upravljanja strojevima jer je „Kotor“ dugo godina, kao brod koji je bio zvanično izbačen iz formacije MCG, bio zapušten i oronuo.

Zalaganjem posade predvođene bivšim komandantom, kapetanom fregate Milenkom Katićem i aktuelnim komandantom, kapetanom korvete Zoranom Ivanovskim, „Kotor“ je bukvalno „vraćen iz mrtvih“, a nakon ugradnje novih pomoćnih motora i djelimičnog remonta pogona što su obavili stručnjaci firme „Arsenal rem“ iz Kraljeva, ovaj reprezentativni ratni brod prije nekoliko mjeseci isplovio je na prve operativne zadatke nakon dugogodišnje pauze – patroliranje vodama južnog Jadrana, obezbjeđene sastanka ministara odbrane Jadransko-jonske inicijative u Budvi i doček i pratnju italijanskog nosača aviona „Cavour“ koji je krajem novembra boravio u Tivtu.

U Bijeloj je na velikom doku u toku i remont raketne topovnjače 405 Mornarice VCG koja je takođe godinama, kao brod van operativne upotrebe, bila zapuštena i propadala je na mrtvom vezu u luci Bar.

Topovnjača 405 na doku u Bijeloj, foto: Drago Krivokapić

Prema saznanjima „Vijesti“ na tom brodu, kao i na fregati „Kotor“ odradiće se kompletni dokovski radovi i farbanje podvodnog i nadvodnog dijela trupa i nadgrađa.

Nakon završetka ovih poslova, u Bijelu na istovjetan „tretman“, stižu još dva broda MCG – fregata P-34 i raketna topovnjača 406. Na taj način, Mornarica će poslije dužeg vremena, imati remontovane i sređene glavne svoje udarne pomorske snage- dvije fregate klase „Kotor“, dok će Ministarstvo odbrane naknadno donijeti definitivnu odluku što će uraditi sa dvije djelimično remontovane topovnjače.

„Morali su se odraditi elemantarni dokovski radovi na ta dva broda jer bi u protivnom, oni propadajuči pod uticajem agresivne morske sredine, pretrpjeli ogromnu i teško nadoknadivu štetu. Brodarski institut iz Zagreba završio je fizibiliti studiju pregradnje i rekonstrukcije dvije topovnjače u patrolne brodove, pa je sada na nadležnima u Ministarstvu odbrane da odluče što ćemo dalje raditi sa njima - prodati ih u aktuelnom stanju i obliku, ili ih rekonstruisati u patrolne brodove“, kazao je „Vijestima“ izvor iz MCG.

Brod blizanac topovnjača 405 i 406, raketna topovnjača 401, lani je inače, prodata Keniji.

U Bijeloj je inače, već skoro 16 mjeseci u toku i generalni remont sa rekonstrukcijom najvrijednijeg i najreprezentativnijeg broda MCG – jedrenjaka „Jadran“. Iako ti poslovi vrijedni oko 1,8 miliona eura kasne u odnosu na planiranu dinamiku, naglasak je stavljen na što kvalitetnijem obavljanju radova kako bi 81 godinu stari jedrenjak u punom sjaju na proljeće izašao iz brodogradilišta i sigurno plovio bez većih ulaganja narednih desetak godina.

Galerija

Bonus video: